Foto: Bernd Kammerer

Vin i P4: Riesling

Vin i P4: Riesling
6:23 min

Välgjorda rieslingviner kan ofta lagras länge.

Viner gjorda på denna druva är väldigt användbara. Många viner med sötma passar väldigt bra till het asiatisk mat men också till skaldjur, sallader, pajer och bufféer. Viner från Alsace fungerar dessutom ofta till ljust kött, naturligtvis beroende på tillbehör. Många viner passar till deras ostar och choucroute.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett (nr 5810), 99 kr
Ett halvtorrt och mycket friskt vin med smak av ananas, honung, äpplen, persika och citrus.

Det här vinet kan serveras antingen som sällskapsvin eller till fisk- och skaldjursrätter, gärna med heta eller asiatiska inslag.

Eberbach är en stor klosteregendom som anlades år 1136 av cisterciensermunkarna. Vingårdarna ligger på vackra sluttningar ner mot floden Rhen och tillhör distriktet Rheingau, ett av de distrikt som producerar flest kvalitetsviner i Tyskland.

Domaine Marcel Deiss Riesling (nr 90233), 179 kr
Det här är ett torr och mycket frisk vin med många olika smaker och dofter. Man hittar t.ex. persika, gröna äpplen, ananas, honung, mineral och grapefrukt.

Det här är ett vin som definitivt kan lagras.

Domaine Marcel Deiss kan man besöka i byn Bergheim, som ligger i Alsace. De har en väldigt spännande syn på vinodling och gör bara viner av riktigt bra kvalité.

Stoneleigh Riesling (nr 6498), 99 kr
Ett torr och mycket frisk vin med inslag av en liten sötma där man hittar framför allt päron, honungsmelon och lime i smak och doft.

Det här vinet har samma användningsområde som det första, trots att det är betydligt torrare.

Vinet kommer från distriktet Marlborough på sydöns norra del. De första vinrankorna planterades på 70-talet och det är framför allt för sina sauvignon blanc viner som distriktet blivit känt. Idag är det landets största vinproducerande distrikt med över 100 producenter.

Alkoholfritt

Carl Jung Riesling
Ett fruktigt och halvtorrt vin som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker runt om i landet. Ca 40 kr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".