Tove Alexandersson tar VM-guld i Estland
1 av 2
Tove Alexandersson tar VM-guld i Estland Foto: Svenska Orienteringsförbundet
Tove Alexandersson tog hem guldet.
2 av 2
Tove Alexandersson tog hem guldet. Foto: Mathias Karlsson/TT

Jerringkandidat: Tove Alexandersson

Jerringpriskandidat 2017: Tove Alexandersson, orientering
0:40 min

Under 2017 var det inget snack om vem som var världens främsta orienterare. Tove Alexandersson sprang hem tre VM-guld i somras och tog hem totala världscupen. Hon bärgade även tre VM-guld i skidorientering.

Tove Alexanderssons prisskåp växer år för år. 2017 blev hennes framgångsrikaste i karriären. Hon vann tre VM-guld i Estland, på medeldistans, långdistans och i stafetten.

Det var dock nära att hon inte ens kom till start i VM. En förkylning gjorde att hon tvingades stå över första sprinttävlingen. Men Tove Alexandersson tillfrisknade och försvarade sitt VM-guld i långdistans i överlägsen stil då hon vann med en och en halv minut före den danska tvåan Maja Alm.

– Så otroligt glad och nöjd. Det är alltid svårt att veta hur kroppen känns efter en förkylning . Benen var pigga men det visste jag eftersom jag bara legat i sängen men jag var lite slemmig i näsa och hals, sade Tove Alexandersson till Radiosporten.

När hon sen vann guldet på medeldistansen var hon ännu mer överlägsen och vann med över två minuter.

– Det är helt sjukt, det var svårt där ute och många gjorde misstag, men jag lyckas hålla fokus hela vägen, sade Tove Alexandersson.

VM avslutades med första svenska stafettguldet på 13 år då Tove Alexandersson på sista sträckan säkrade den svenska segern.

– Det känns helt fantastiskt, vi har kämpat för det guldet i många år, sade Tove Alexandersson till Radiosporten. 

Senare på hösten säkrade hon världscuptiteln för fjärde året i rad.

Tove Alexandersson inledde 2017 med att även ta tre VM-guld i skidorientering.

Fakta: Tove Alexandersson

Ålder: 25.
Födelseort: Borlänge.
Klubb: Stora Tuna OK, Alfta-Ösa OK 
Främsta meriter: 2 VM-guld 2016, 3 VM-guld 2017, 2 EM-guld 2016, totalvinnare av världscupen 4 gånger, totalt 8 VM-guld i skidorientering och 3 EM-guld i skidorientering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".