Anton Lahdenperä.

Lahdenperä gör VC-debut "på riktigt"

I finländska Levi bara tio mil från Pajala är det i helgen alpin världscuppremiär. En av dem som ska tävla är Gällivares Anton Lahdenperä, som gör debut på riktigt i världscupen på söndag förmiddag. Men premiären blir trots allt hans andra tävling.

– Jag fick chansen att köra min första i Wengen (Schweiz för två år sedan). Jag var med för att se och lära och hade startnummer 73, och då är det hemskt svårt att kvala till andra åket, berättar Lahdenperä.

Nu har han genom sin andraplats i Europacupen förra säsongen kvalificerat sig för världscupen i slalom hela denna säsong.

– Jag var hemskt stabil förra säsongen och åkte inte ur en enda tävling och var på pallen fem tävlingar, säger Lahdenperä som är nöjd med uppladdningen inför årets säsong.

– Jag har varit i Nya Zeeland och sedan på läger i alperna. Jag har ungefär 40 dagar på snö. Det är svårt att jämföra träning och tävling, men det har känts bra.

Backen i finska Levi passar Gällivareåkaren bra, tror han.

– Målsättningen är att kvala till andra åket, alltså topp 30, sedan är det bara att köra järnet. Det är ganska platt start och en ganska rejäl målbrant. Jag gillar när det är brant så från mitten och neråt ska jag nog kunna åka bra.

Peter Sundkvist, SR Norrbotten
peter.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".