Hästar ska skapa jobb i Norrbotten. Foto: scanpix.

Miljoner till hästnäring

Länsstyrelsen i norrbotten har fått 140 miljoner kronor till landsbyggsprogrammet. Det är ett projekt som handlar om landsbyggsutveckling. Och i år är hästföretagare målgrupp för Eus landsbyggsprogram.

Landsbyggsprogrammet är till för att utveckla landsbygden genom att dela ut pengar till att starta eller utveckla företag eller projekt. I år är hästnäringen en ny målgrupp. 140 miljoner kronor har länsstyrelsen till förfogande fram till 2008 men för att få bidrag till sitt projekt eller företag krävs en bra affärside.

Viktoria Sjöholm-Jansson på länsstyrelsen är nöjd över norrbottens andel av pengarna och både tror och hoppas att många företagare ska komma med goda ideer kring hästnäringen.

Idag hölls ett informationsmöte i Boden för hästföretagare och hästägare i norrbotten. Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande, NS har fått i uppdrag att samordna mötena och syftet är att diskutera hästnäringens roll inom landsbygdsprogrammet. Elisabeth Backteman från NS menar att det är på tiden att man satsar på hästnäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".