Krönika: Snälla, sluta gnäll!

Spelare änmäls till disciplinnämnden till höger och vänster. Alla gnäller på allt och alla. Antingen är det ett hån mot sporten att det ens anmäls eller så ska spelare stängas av 10-15 matcher. Disciplinnämnden tittar på anmälningarna och fattar ett beslut. Då kommer gnället igen.

- Hur kan han bara få tre matchers avstängning?
- Tre matcher? Det är på tok för mycket!

Experter skriker att krafttag ska tas. Mer avstängningar och högre böter! Disciplinnämnden glider med i experternas utlåtande och dömer en anings hårdare.

- Det finns ju ingen konsekvens, skriker alla om disciplinnämnden då.
- Se på NHL, där vet man hur det går till.

Vet ni vad skillnaden är?
Det är inte att NHL är så jäkla mycket bättre på att döma ut avstängningar och böter. Det är inte så att Brendan Shanahan nyss har uppgraderats av gud till att bli hans lärling. Skillnaden är att i NHL så bryr sig spelarna och tar till sig av avstängningen. Tränare gör det, ledare gör det, fansen gör det och experterna gör det. I NHL respekterar man besluten som tas.

Man accepterar avstängningen och förstår den. 

Det gör att spelare i NHL tänker sig för nästa gång. Man vet med sig att man gjorde fel och går in i kommande matcher med en annan inställning. Man visar respekt för sina motståndare.

Man gör inte som spelarna i Sverige som tar emot avstängningen, skrattar bort det, tycker det är löjligt och sen skiter i det. Experterna klappar spelare på ryggen och gnäller i takt med spelarna eller vänder och gnäller tillbaka åt andra hållet istället.  

Av allt gnäll och brist på respekt åt besluten, blir resultatet att avstängda spelare som går ut till kommande matcher inte har lärt sig ett skit av avstängningen och visar samma brist på respekt - på isen. Man gör om samma misstag igen och gnället kommer från allt och alla - igen.

Där har ni stora skillnaden på Elitserien och NHL. I NHL respekterar man ishockeyn och dess beslut. I Sverige gnäller vi.

Så som jag gnäller nu. Nu skärper vi till oss!