Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

Sammanställning

Vi har kommit till årets första sammanställning av årets upplaga av Luleå Hockey. Jag tänkte att vi vid varje uppehåll kan göra en liten sammanställning över hur laget sköter sig. Tyck till du också i kommenteringen!

Målvakter:
Under förväntan: -
Som förväntat: Johan Gustafsson och David Rautio.
Över förväntan: -

Kommentar:
Många var det som skrek sina halsar röda över att Luleås målvaktspar var för svagt för Elitserien. Andra uttryckte sig mildare men ändå oroligt över burväktarna. Dessa skeptiska individer har fått svar på tal. Båda Luleås målvakter håller Elitserieklass. Inget snack om den saken. Men jag är inte nöjd där. Jag är tämligen övertygad om att åtminstonde Johan Gustafsson kan snäppa upp ännu ett pinnhål.

Backar:
Under förväntan: Lukas Kilström.
Som förväntat: Elias Fälth, Johan Fransson, Topi Jaakola, Niclas Wallin, Robin Jonsson, Jan Sandström.
Över förväntan: Daniel Gunnarsson.

Kommentar:
Kanske kan tyckas taskigt att sätta Kilström som en negativ överraskning när han är skadad. Men faktum är att han inte varit speciellt stabil bakåt när han spelat. Satsar mycket på tacklingar men missar ofta och går bort sig i situationerna istället.

Att flertalet av backarna är godkända är väl ingen skräll. Elias Fälth och Niclas Wallin såg lite skakiga ut inledningsvis men har spottat upp sig och kan vid slutsummeringen av säsongen mycket väl visat sig vara bästa backarna i laget. Johan Fransson har varit lite ojämn. Toppen i början. Snubb på botten innan skadan kom. Jaakola, Sandström och Jonsson är som en kotlett ungefär. Man vet hur det smakar - efter sin förmåga.

Alla som trodde att Daniel Gunnarsson skulle spela till sig en ordinarie plats ganska direkt i Luleå, göra två poäng i sin debut, smälla in två slagskott från blå och vara hur säker som helst i egen zon räcker upp en hand. Trodde inte det jag heller, så skäms inte. Mycket bra gjort av Gunnarsson och ett plus i kanten till Luleås värvningsansvariga.  

Forwards:
Under förväntan: Damien Fleury, Mattias Persson, Johan Harju.
Som förväntat: Jonas Berglund, Kim Karlsson, Konstantin Komarek, Sami Sandell, Ville Viitalouma, Sebastian Meijer, Chris Abbott, Niklas Olausson.
Över förväntan: Sebastian Enterfeldt, Simon Hjalmarsson, Joonas Vihko, Daniel Mannberg.

Kommentar:
Visserligen har Fleury gjort tre kassar, men han har förlorat i stort sett varenda närkamp och tappar mycket puck. Han har inte kommit till sin rätt för sitt direktskott och varit bänkad på slutet. Mattias Persson spådde jag få sitt stora genombrott i år. Praktfel av mig ännu. Han missar mängder av lägen och måste skärpa till sina avslut. Är lite ursäktad eftersom han varit skadad. Ser bättre ut. Johan Harju, gör visserligen en hel del poäng och mål på äkta Harju-vis. Har kvar sitt hårda skott. Men han ser seg ut, stundtals loj ut. Men även han blir bättre och bättre.

I den förväntade gruppen är det väl inga konstigheter. Man gör det man ska utan att övertyga. Chris Abbott sticker ut och har på senare tid varit en spelare av hög klass. Men han ska också vara en ledande forward. Någon som hänger i denna kategori lite löst är Niklas Olausson. Han ska kunna bättre som sin lägstanivå. Likaså Ville Viitalouma som måste steppa upp i skridskoåkningen framförallt.

Sebastian Enterfeldt är alltid en av Luleås bästa forwards. Jobbar stenhårt och vinner alla sina närkamper känns det som. Har utvecklats enormt. Simon Hjaömarsson är som ifjol men gör nu mål på sina lägen. Han har snart tangerat sin målskörd från hela förra säsongen. Daniel Mannberg gör sina inhopp riktigt bra. Att ha en sådan extraspelare är guld värt. Inte många extraspelare i Elitserien som är en stor bidragande orsak till att laget kan skapa långa anfall.

Joonas Vihko har varit Luleås bästa forward genomgående. Jobbar arslet av sig dag som natt. Om han bara kan få sitt handledskott att sätta sig i krysset istället för fem centimeter ovanför ribban så kommer det bli en del mål från hans klubba snart.

Bloggens tre stjärnor:
*** Joonas Vihko
** Daniel Gunnarsson
* Sebastian Enterfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".