1 av 9
Foto: Scanpix.
2 av 9
Foto: Erik Mårtensson / Scanpix
3 av 9
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX /
4 av 9
Foto: Erik Mårtensson/Scanpix.
5 av 9
Foto: Jens L´Estrade / Scanpix
6 av 9
Foto: Bertil Ericson / Scanpix
7 av 9
Foto: Robert Granström / SCANPIX
8 av 9
Foto Erik Mårtensson / SCANPIX.
9 av 9
Foto: Robert Granström / Scanpix.

Årets lag 2012

Säsongen är över. Det ger oss tid att frossa i rykten och silly-nyheter, men också att försöka oss på lite olika sammanställningar av något slag. Jag tänkte börja med att göra ett årets lag. Ni får självklart hålla med eller tycka jag resonerar som en clown i kommentatorsfältet och komma med ert egna förslag. Det här är mitt - Årets lag.

Målvakt:
Frederik Andersen - Frölunda.
"Niklas Svedberg i all ära, men den målvakt som varit mest jämn under hela säsongen är den store dansken Fredrik Andersen. En imponerande räddningsprocent och ett stabilt spel gjorde att Frölunda återigen kunde bli ett lag att räkna med."

Backar:
Ilkka Heikkinen - Växjö.
"Ilkka Heikkinen tog papparollen i Växjö, han styrde och ställde på både den defensiva och offensiva blålinjen och ingav precis det lugn och den säkerhet som en nykomling behöver. Elitseriens bästa back i powerplay och mest gjorda mål för en back under säsongen."

Mattias Ekholm - Brynäs.
"Han kom till Brynäs mitt under säsongen med ett stukat självförtroende från tiden i NHL. Han styrde upp Brynäs då lite virriga försvar till en fungerande defensiv enhet. Hans perfekta uppspel, hans blick för spelet och hans blandning av offensiva och defensiva kvalitéter har varit en stor faktor i Brynäs guld.

Forwards:
Jakob Silfverberg - Brynäs.
"Kommentarer är egentliga överflödiga. Elitseriens bästa spelare. Han har utvecklats som en raket under året och visar vilken stor stjärna han är. Han kommer vara bofast i NHL och det svenska landslaget en lång tid framöver."

Robert Rosén - AIK.
"
Han försvann förvisso lite i slutspelet, men en poängligavinnare är en bar spelare. 60 poäng varav 39 assist vittnar om Roséns storhet och spelförståelse. Allt en spelare av Roséns klass behöver är en sniper bredvid sig, då löser sig resten. Rosén gick från en brunkare i Modo till att bli spetskompetensen i AIK."

Bud Holloway - Skellefteå.
"Bud Holloway har varit stabil hela året. Han har varit en ledare för Skellefteå AIK i alla lägen. Det har inte spelat någon roll om det var en måndag i omgång 23 eller en SM-final. Holloway tog sina svartgula krigare på axeln och bara körde. Mest poäng i ett slutspel genom tiderna. Det gör man inte om man inte är en av årets bästa spelare.


Tränare:
Tommy Jonsson - Brynäs / Roger Melin - AIK
"Jag kunde inte dela på dessa två. Den ena gör sin första säsong som huvudtränare och går raka vägen till guld. En kaxig Jonsson som bara hade en sak i sikte. Att bli bäst. Men för att bli bäst måste man ha en riktigt bra grundkunskap att gå på, och det har Jonsson bevisat att han har. Roger Melin har visat att innanför pannbenet finns det mer än vad många andra innanför en hockeyrink har. Hans utmanövrerande av Jonas Rönnqvist i kvartsfinalen mot Luleå är en av hockeyhistoriens största taktiska segrar."

Mer om P4 Norrbottens hockeyblogg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".