Väntade stafettsegrar i Gällivare

Norges damer och Tysklands herrar var favoriter till att vinna stafetterna vid Världscuppremiären i Gällivare och båda höll för trycket.
Det var lördagens vinnare Marit Björgen och Axel Teichmann som förde sina lag till segrarna.

Kvicksilvret på Dundret i Gällivare låg på –16-20 grader när världscupstafetterna avgjordes på söndagen.

I damernas 4x5 km var det lördagens segrare Marit Björgen som höll sig kallast på slutsträckan. Med en kilometer kvar att köra ryckte norskan förbi finskan Riitta-Liisa Lassila i en uppförsbacke.

Det svenska laget med Lina Andersson, Elin Ek, Kina Swidén och Anna Dahlberg slutade på en blygsam nionde plats.

Med 2,5 km kvar att åka av herrarnas 4x10 km var fem åkare tillsammans. I det läget höjdeTyskland, Italien och Ryssland tempot. Vilket innebar att Sverige och Frankrike blev tvungna att släppa. När det återstod en kilometer ryckte tysken Axel Teichmann och kunde ohotad åka in som segrare. Italien körde in som två före Ryssland.

Den orutinerade Johan Olsson som körde den sista sträckan för Sverige stummnade rejält och var 41,5 efter Teichmann i mål och var femma i mål.

Frankrike som slutade fyra i mål lämnade in en protest mot Ryssland som gick igenom. Innebörden blev att fransmännen flyttades upp på pallen och Sverige slutade fyra. I det svenska laget körde Thobias Fredriksson, Lars Carlsson, Mathias Fredriksson och Johan Olsson.

Nästa helg körs världscupen i finska Kuusamo.

Johan Wallberg
johan.wallberg@sr.se