Vem smäller av raketerna i Luleå nästa år? Foto: Bullit Marquez/Scanpix
Krönika

Vad kan vi räkna med?

Luleå har ju utåt sagt att man vill ha in två forwards av spets, av kvalité, av kaliber. Kalla det vad ni vill. Det handlar i slutändan om spelare som gör mycket poäng, spelare som gör skillnad. Spelare som tar ansvar när det står 2-2 genom att kruta in 3-2 i krysset och därmed göra sin 49:e poäng. Typ så.

Vem kan det vara?

Några vidare konkreta rykten har vi inte att gå på. Det talades om Mikko Lehtonen men han stannar i Ryssland. Det gör även min favorit, Branko Radivojevic. Det är inte så konstigt. Det är uppskattade spelare som får betalt därefter. Så spelare av den kalibern och med den statusen hamnar i KHL om det inte blir spel i NHL, så enkelt är det.

Det spelare som inte har kontrakt i KHL, men som ändå spelar VM eller har den kompetensen är väldigt väldigt få. Och dyra. Jag kan egentligen inte komma på ett etablerat namn som just nu är kontraktslös men med hög kvalité. Det skulle vara Janne Pesonen då. Men om Luleå är intresserade där så lär man inte vara ensam om det. Det kommer andra också vara. Och det kommer krävas pengar.

Förväntningarna på att kommande nyförvärv i Luleå ska vara riktigt bra är oerhört höga. Men vad kan vi egentligen vänta oss? Jag vet ärligt talat inte.

Men vi ska komma ihåg en sak. Det är inte namnet som ska göra det. Utan det är spelaren. Se bara på hur det gick för Johan Harju. Han hade namnet men det gick ändå inte. 

Så när det väl kommer en eller två nya spelare så ska man inte misströsta om namnet inte klingar bekant eller smäller högt. Det kan bli mycket bra ändå. Det kan vara den spelaren alla pratar om i vinter, det är bara det att vi inte vet om det nu i vår.

Skellefteå tog fram Mikko Lehtonen och Bud Holloway när ingen direkt pratade om dessa som pulver. Idag är det spelare lagen suktar efter.

Så om det blir en sjungande kanadensare, en arg slovak, en hockeyfrills-beklädd tjeck, eller en finländare med ett långt efternamn som innehåller många bokstäver av framförallt K och I, spelar mindre roll.

Det är vad som görs på isen som är det viktiga. Det är där pulvret ska förvandlas till krut och smälla av. Och vem som står för det kan vi inte veta förrän i höst.

Vem vet? Kanske pulvret faktiskt redan är presenterat? Vi vet det bara inte än. 

Mer om P4 Norrbottens hockeyblogg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".