Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Den där Linus...

Mycket ska man vara med om innan öronen faller av och ögonen ploppar ur. Att Linus Klasen skriver på för två år med Luleå Hockey under Jonas Rönnqvists ledning är en sådan sak.

Linus Klasen har allt som den spelare folk minst förknippar med Luleå Hockey har. Han har fått stämpeln diva fastklistrad i pannan sen länge. Han är en artist, en spelare som går utanför ramarna. En spelare som kan bjuda på det extra, det otroliga, i lägen då en vanlig människa hade brytit benen av nervöst darr. Han gör inte alltid som man säger. Han drar hellre en snurrfint på offensiva blå än kastar sig och täcker skott med huvudet före.

Han är en spelare som inte utåt skriker Luleå Hockey år 2012.

Därför kan detta bli både succé och fiasko.

Succé blir det om Klasen (som jag tror har ett psyke som påminner mycket om en annan Linus) bestämmer sig för att visa alla hur bra han är. Ponera att han knyter näve i sina guldbyxor och bara går ut och kör. Han kör som Luleå vill att han ska köra i spelet fem mot fem för att i powerplay gå in och leverera det där speciella som han har.

Jag ser inte hur en spelare av Klasens klass ska kunna misslyckas i ett lag som Luleå i sådant fall. Jag menar, killen gjorde 18 poäng fler än Linus Videll i bedrövligt SSK för två år sedan. Han smällde in 50 pinnar i ett Malmö som nuförtiden är jycklarföreningen nummer ett i Sverige. Det gör man inte om man inte är en bra hockeyspelare.

Kan han ta med sig det och ta sig an Luleås spelidé på ett moget sätt (och med det menar jag att hålla sig till spelidén i spelet fem mot fem för att i numerära överlägen briljera) så ser jag inte att det kan gå fel.

Däremot kommer det garanterat bli ett monumentalt fiasko om han ska köra sitt race i 60 minuter varje match. Vägra jobba hemåt och dra snurrfinter som siste man.  

Det Luleå Hockey bör göra är att sätta Klasen framför en video med klipp på Niklas Olausson. Han gör det han ska i spelet fem mot fem och briljerar med sitt spelgeni i de numerära överlägena. Kan Klasen göra detsamma så har vi två Olaussons i Luleå nästa år.

Varav den sista även kan skjuta när han får läge...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista