1 av 5
Mycket publik på Luleå Hockeys första isträning säsongen 2012/13. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.
2 av 5
Drygt 500 personer i publiken vid Luleå Hockeys ispremiär. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.
3 av 5
Luleå Hockeys ispremiär 2012/13. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.
4 av 5
Luleå Hockeys ispremiär 2012/13. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.
5 av 5
Luleå Hockeys ispremiär 2012/13. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.

"Det är inte för hans fysik han har värvats hit"

1:50 min

Idag drog hockeysäsongen igång på allvar. Inte allvar, allvar för det är först när pucken släpps i första matchen mot Rögle borta. Men klockan 11.00 idag gick Luleå Hockey på sitt första riktiga ispass. En chans att se statusen på nyförvärven, men också att se en tidig form för de ”gamla” spelarna.

Och det var många som tog chansen att spana på stadens hockeystolthet. Förvånansvärt välbesökt och det blev lite tryck på läktaren i en lång, värmande applåd när spelarna kom ut ur spelargången för sina första skär. Alltså inte välbesökt första träning med Skellefteå-mått mätt. Mer med ”gå in i ishall den första augusti för att se en hockeyträning”-mått. Läktaren bakom spelarnas bås skulle jag uppskatta till halvfull och antalet skulle jag uppskatta till cirka 500.

Jag intervjuade en del av fansen och pratade med fler och slogs av hur stor entusiasmen var. Ord som nämndes var ”spännande”, ”bra nyförvärv”, ”äntligen”, ”blir bättre än förra året” och faktiskt till och med ”guld”. Som bara en önskande supporter kan göra efter att ha sett sitt lag på is i tio minuter.

Namnet som flest av de jag pratade med nämnde var Linus Klasen. Trots att spelare har värvats senare, Karl Fabricius och Fredrik Svensson har återvänt, Cam Abbott åter var på isen och att Omark spelade i Edmonton-brallor var det tydligt att det var Klasen publiken var mest intresserad av. Fullt förståligt med den spelstilen och uppmärksamheten som är runt Linus.

Jag satt och såg träningen med ett av Luleå Hockeys senaste nyförvärv. Fystränaren Petter ”So nice, they named him twice” Pettersson och fick lite bonusinfo om spelarnas fysiska status. Han var imponerad av flera av de finska spelarnas fysik och urstyrka, men även av deras sköna sätt att vara. Vi pratade om Linus Klasens barmarksträning och när jag frågade om hans fysik sa Pettersson diplomatiskt att ”det är inte för hans fysik han har värvats hit”.

Då var han mer imponerad av Jonas Rönnqvists genomgång tidigare i veckan med de nya spelarna. En genomgång som mer var som ett föredrag där mycket om klubben, klubbens tankar och lagets spelsätt gicks igenom på ett proffsigt sätt.

Så själva träningen då? Den startades med enkla övningar med långa åkningar för att få upp puls och iskänsla. Avslutningarna lämnade lite att önska, men så är det också extremt tidigt på säsongen. Linus Omark bjöd dock på lite hockeygodis när han sprätte upp några avslut i nättaket. Det är inte utan att man började drömma om en anfallskedja som inkluderar de båda Linusarna.

Det hade blivit underhållningsvärde utöver det vanliga. Tyvärr ser det väl inte ut som att det blir mer än en dröm då den ena Linus mest troligt spelar sin hockey i en annan liga än Elitserien.

Övningarna var snarlika, men syftet med dem var detsamma. Några spelare såg, fullt förståligt, lite ringrostiga ut. Eller som en supporter sa när tungan slant: rinkrostiga. Det var en vacker felsägning som faktiskt stämmer bättre. Nyförvärvet Fredrik Svensson var väl mest rinkrostig och i hans fall är det till och med mer förståligt efter en avsliten magmuskel som har hållit honom utanför spel i en lång tid.

Träningen avslutades med tvåmåls-spel som höll förstatränings fart och tempo. Innan spelarna klev av fick de en duvning som bestod av långa tunga åkningar utan puck. En timme och en kvarts träning fullbordades med en lika vacker applåd av publiken som den när spelarna gled in. 

De som, trots tuff sista övning inte fick nog av is var: Joonas Vihko och Toni Koivisto som la upp puckar att gång på gång köra slalom mellan för att sedan avsluta i tom kasse.

De fick senare sällskap av nyförvärven Karl Fabricius och Fredrik Svensson som hakade på samma frivilliga övning. I mittcirkeln mötte Marcus Oscarsson och Daniel Mannberg Johan Porsberger, Jonas Berglund och Dean Kukan varandra lekfullt i att hålla pucken innanför cirkeln. Dessa åtta dröjde sig kvar länge på isen och under hela tiden, i varv efter varv efter varv körde Sami Sandell i ytterkanten av isen. Ett grispass som tog hårt på den store Sandells krafter. Allt för att komma tillbaka från sin korsbandsskada.

Efter träningen fick jag ett snack med Linus Klasen som menade att han har kommit in bra i hans nya gäng Luleå Hockey och att första träningen var tuff för kroppen. Han menade att aggregatet i hallen bara verkade gå på halvfart eftersom att isen var mjuk och att det sög musten ur ”buggarna”. Allt på en klockren stockholmska.

Det bestående intrycken av Luleå Hockey första träning: lite rinkrostigt, men taggade spelare och ännu mer taggade fans. Att Linus O och Linus K hade skapat lekstuga tillsammans i många matcher och att Cam Abbott verkade klara träningen. Knock on wood.

/ Sebastian Wiklander, reporter P4 Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista