Mycket publik på Luleå Hockeys första isträning säsongen 2012/13. Foto: Sebastian Wiklander/Sveriges Radio.

Hockeyn är het - redan i augusti

Sitter i en lägenhet på Söder i Stockholm och följer hur hockeysäsongen smyger igång hemma i Norrbotten. Känns nästan mer intressant just nu än de (hittills) mest misslyckade svenska insatserna i London som jag jobbar med på OS-sajten.

Över 500 pers på Luleås första isträning tyder på ett ännu större intresse än förra året. Då var ändå förväntningarna rätt stora även då. Luleå har inte haft en tradition av att göra något större väsen av ispremiären, och bara ett fåtal brukar samlas på läktaren. Men i år har både informationen och intresset varit större.

Alla pratar om Linus Klasen som det mest spännande nyförvärvet. Men frågan är om inte värvningarna av de tidigare Luleåspelarna Fredrik Svensson, Pavel Skrbek och Karl Fabricius är minst lika viktiga för att bygga LAGET. Spelare med hjärta för klubben och "Fabbe" som stärker Luleå- och Norrbottensidentiteten.

Hur som helst är truppen väldigt bred. Och frågan är hur Jonas Rönnqvist kommer att matcha alla om alla får vara friska. På backsidan är tio man tillgängliga, om man räknar bort Niclas Wallin. Kommer alla att vara kvar? Hur blir det med utlåningar till Asplöven? Vad tror ni?

Och hur ska målvakterna matchas? Blir Johan Gustafsson given förstemålis?

Asplöven var det ja! Även Haparandas stolthet har gått på is inför debuten i hockeyallsvenskan. Ska bli väldigt spännande att se hur de står sig. Klart är att det kommer att bli tufft. Det har lag med betydligt mer stabilitet, förutsättningar och längre planeringstid fått känna på. Men kanske är det just det som blir framgången. Entusiasmen, engagemanget och det hårda jobb som just nu görs för att skapa förutsättningar för att att klara sig kvar.

Sveriges Radio kommer också att följa hur det går i vår satsning Hockeyextra i webbradion. Flertalet omgångar kommer vi i exklusiva webbsädningar bjuda på snabba rapporter från de olika arenorna i hockeyallsvenskan. Självklart även Arena Polarica och när Asplöven spelar borta. Sändningarna hittar du här på webben, men även i mobilen och appen Sveriges Radio Play. Mer info om sändningarna presenteras inför seriestart!

Självklart fortsätter vi vår bevakning av elitserien också. Både i Sportextra i P4 och på webben/appen där alla matcher sänds i sin helhet!

/ André Pettersson, sportansvarig P4 Norrbotten (just nu OS-webbare på Radiosporten)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".