Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.

Så förvandlades Luleå till ”Offensivfabriken”

Här kommer en fiktiv story hur Luleå Hockey förvandlades till ”Offensivfabriken”.

Luleå Hockey har blivit nollade av Färjestad på bortaplan. Ordförande i Luleå Hockey, Coop-Curt, får två viktiga telefonsamtal som förändrar allt.

Första samtalet är från vd Stefan Enbom SSAB. Han skyller varselvågen i hans företag på Luleå Hockeys defensiva spel. Mumlar också mellan raderna om framtida sponsring.

Nästa samtal kommer inte långt efter, i andra änden presenterar sig Lars-Erik Aaro, vd LKAB. Aaro drar likheter mellan låga malmpriser och ”tråkiga” Luleå Hockey. Han nämner även att gruvarbetarna i Malmfälten jobbar sämre när det spelas så destruktiv ishockey.

Coop-Curt som är en logisk man, blixtinkallar styrelsen för ett extra styrelsemöte. Styrelsen inser det akuta läget och beslutar att ge sportchefen Lars ”Osten” Bergström i uppdrag att förändra situationen omgående. ”Osten” kallar till sig föreningens framtidsgrupp.

Det beslutas att kontakta lagets läkare Yelverton Tegner. Yelverton får i uppdrag att ”skruva om” tränarnas syn på ishockey.

Yelverton är till en början ytterst tveksam till uppdraget. ”Osten” pratar om lobotomi, vilket Yelverton bestämt avböjer. Yelverton har varit verksam som läkare i Kongo, där man jobbar med alternativa mediciner och ringer en kollega i Kongo.

Han får receptet till en häxbrygd, vilket ska förändra människor till ett positivt och offensivt tänkande. Luleå ska möta Brynäs på hemmaplan denna eftermiddag.

Tränarna kommer till arenan. Osten och Yelverton möter upp trion Roger Åkerström, Thomas Berglund och Jonas Rönnkvist. Yelverton står beredd med vita läkarrocken, stetoskop och skalpellerna.

Herrarna beordras att genomgå en enklare läkarundersökning. Yelverton låtsats undersöka dem i sitt sterila läkarrum och ger dem vardera en mugg häxbrygd. Förklarar att det är medicin för att förebygga vinterns influensa. Tränarna intager lojalt drycken och vandrar vidare till sitt tränarrum.

I tränarrummet sitter sedan 2,5 år en taktiktavla med enbart två zoner, försvarszon och mittzon. Roger Åkerström skojar till det lite och tar fram en ny taktiktavla med tre zoner, nu finns även anfallszonen med.

Rönnkvist och Berglund tittar på varandra och gör konstiga grimaser. Efter diverse kväljningar är man överens att presentera den nya taktiktavlan för spelarna.

Vid samlingen inför matchen kommer den nya taktiktavlan fram. Spelarna blir först förvirrade och börjar viska sinsemellan. Linus Klasen hoppar jämfota av glädje, som ett barn på julafton. Niklas Olausson ler i mjugg. Mika Pyörölä uttrycker något obegripligt på finska, vilket sprider en glädje i den finska delegationen. Den enda som inte visar glädje är Anton Hedman.

Luleå Hockey går ut och möter svenska mästarna Brynäs, vinner med 8-1. Dagarna efter slår man serieledarna HV71 med 6-0. Offensivfabriken är skapad. SSBA drar tillbaka sina varsel. LKAB beslutar att skicka ner sina gruvarbetare till matchen mot Timrå på lördag.

/ L-G Niemi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista