Vattnet i Europa sinar - kan bli bristvara

Flera av Europas länder väntas få ökade problem med bristande vattenresurser. Klimatförändringen har lett till ökad torka och även turism och jordbruk tär på vattenresurserna, enligt en ny rapport från EU:s miljöbyrå, som publiceras idag, fredag.

Förra sommaren var torkan så svår på Cypern att man tvingades köra 29 båtlaster med vatten från Grekland till Cypern, från ett Grekland, som själv hade ont om vatten.  

I Spanien gjorde man upp planer om att skeppa vatten med fartyg både från utlandet och inom Spanien på grund av den svåra torkan under våren. Planerna skrinlades när det så småningom kom en del regn. 

I Istanbul i Turkiet minskade dricksvattenreservoaren till bara 28 procent av sin kapacitet och i Ankara, som har fyra miljoner invånare, var dricksvattentillgången nere på bara en procent av sin kapacitet förra sommaren. 

Grundvattennivåerna har sjunkit drastiskt på många håll i södra Europa. På den grekiska ön Kreta har grundvattennivån fallit 15 meter sedan 2005.  

Vattenkrisen i Europa beror enligt miljöbyrån till stor del på klimatförändringarna, men också på ett ökat tryck på vattenresurser där man satsar på vattenkrävande golfbanor, swimmingpooler och jordbruksodlingar. 

EU:s miljöbyrå är särskilt oroad över de smältande glaciärerna i Alperna, eftersom bergsområdena svarar för 40 procent av Europas färskvatten. 

I många länder går man nu in för avsaltning av havsvatten för att öka vattentillgången. Till och med i London bygger man nu sin första avsaltningsanläggning. 

Budskapet i rapporten är att Europa nu på allvar måste planera för att möta ett förändrat klimat och för hushållning med vattenresurserna. Man behöver förbättra ledningssystemen så att de inte läcker vatten, bygga avsaltningsanläggningar, sätta rätt pris på vatten.  

Hittills är det bara sju av de 32 europeiska länder som EU:s miljöbyrå bevakar, som har antagit planer för anpassningsåtgärder.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".