George Bush
BUSH:

"USA:s anseende i världen inte skadat"

USA:s president George Bush höll på måndagen sin sista presskonferens som amerikansk president. Den avgående presidenten blev mycket upprörd när en av frågorna antydde att hans tid som president skadat USA:s anseende i världen.

Frågorna på presskonferensen kom att handla om alla de kontroversiella frågor som George Bush hanterat under sina åtta år som president. Han höjde tydligt tonläget när han fick frågan hur USA:s moraliska anseende i världen nu ska återupprättas när han avgått.

– Jag håller verkligen inte med om att vårt anseende skadats i världen. Fråga folk i Afrika, i Indien, i Kina och i flera länder i Europa, de ser fortfarande USA som frihetens försvarare i världen, sade den avgående presidenten.

George Bush pratade också om det som han ser som sin efterträdares största utmaning.

– Vissa tror att jag hittar på men jag säger som det är. Det finns fortfarande en fiende därute som vill skada USA och amerikaner, sade George Bush.

Vidare sade George Bush att om USA blir attackerat igen så kommer ingen längre att debattera vad som blev rätt eller fel under hans tid som president.

– Kommer ni inte ihåg vilka omständigheter vi arbetade under efter 11 september? Det gör jag, sade Bush och ville på det sättet legitimera flera av de mest kontroversiella besluten som han fattat under sin tid som president.

Till exempel de långtgående lagar om avlyssning och fånglägret på Guantánamo bay.

George Bush avgår som president med mycket låga popularitetssiffror. Men han sade att han under sin tid som president aldrig har fattat något beslut för att bli populär. Han har nu tänkt att skriva en bok om sin tid i Vita huset och han önskade Barack Obama lycka till.

– Det är mycket som står på spel, sade George Bush.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".