Brittiskt åtgärdspaket ska skapa jobb

I Storbritannien presenterade regeringen på måndagen ett åtgärdspaket som ska hjälpa en halv miljon människor att få jobb eller utbildning. Premiärminister Gordon Browns medicin mot arbetslösheten är investeringar, och han försöker nu locka företagen att anställa arbetslösa, genom bland annat lärlingsplatser.

Vi säger investera, för att kunna ge riktig hjälp till de som förlorar sina arbeten. Till dem är mitt budskap: Vi kommer inte att svika er, säger premiärminister Gordon Brown.

Brown och delar av labourregeringen mötte på måndagen representanter för näringslivet och fackföreningarna, i samband med ett möte om den växande arbetslösheten. Några av deltagarna talade om hur många företag som försvinner just nu, bland dem John Right från småföretagarförbundet.

Småföretagen är viktiga för ekonomin, men nu förlorar vi många, 86 per dag, vilket är ganska skrämmande, säger han.

Regeringens arbetslöshetspaket omfattar åtgärder motsvarande cirka sex miljarder kronor. Bland annat kommer företag att få 30 000 kronor per person som anställs, om det handlar om någon som har varit arbetslös under minst sex månader.

Andra satsningar är till exempel fler lärlingsplatser och vidareutbildningar för unga när de slutar skolan. Regeringen ska också fortsätta att bygga om skolor och andra institutioner. På så sätt ska hantverkare hållas sysselsatta, är det tänkt.

Snart är cirka två miljoner människor i Storbritannien arbetslösa. Prognoserna talar om att den siffran kan öka till tre miljoner under det kommande året.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".