Gasen pumpas iväg igen.

Rysk gas på väg till Europa igen

Uppdaterad 10:02
Ryssland har på tisdagen åter börjat leverera gas till Europa genom Ukraina. Gasen ska ha börjat pumpas ut i ledningarna omkring klockan 8 på morgonen, men det dröjer innan den når länderna där stoppet har vållat problem.

En talesperson vid det ukrainska energibolaget Naftogaz bekräftar att den ryska gasleverantören Gazprom har öppnat kranarna och påbörjat gasleveranserna.

Enligt Gazprom kommer bolaget att till en början pumpa cirka en fjärdedel av den normala dagliga gasexporten till Europa. Så fort de internationella observatörerna på plats i Ukraina och Ryssland konstaterar att gasen verkligen når fram, kommer Gazprom att öka gastrycket till de vanliga nivåerna.

Det närmare 20-tal länder som påverkas av gaskonflikten kommer inte att nås av den ryska gasen förrän tidigast i morgon.

Hur varaktig uppgörelsen mellan Ryssland, Ukraina och EU verkligen blir återstår att se. Den ukrainska premiärministern Julia Tymosjenko varnade igår för att Ukraina kommer att behöva använda en del av den ryska gasen för att få det egna systemet att pumpa vidare gas till Europa.

Ryssland säger att all gas som skickas genom Ukraina måste nå de europeiska kunderna.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".