Maria Eksedler Björck, London

Jag är 40 år (snart 41), är gift och har två barn: Anna och Ebba. Jag kommer ursprungligen ifrån Skaraborg och är född i Tibro. Jag har sysslat med journalistik i större delen av mitt liv.

Min första skolning fick jag på en lokaltidning i Skaraborg, Skövde Nyheter, och på lokalradion, Radio Skaraborg. Sedan 1990 arbetar jag på Ekoredaktionen, Sveriges Radio och där har jag sysslat med många olika saker.

Jag har kört sändningar, varit reporter, gruppchef och producent till exempel. Jag har också vikarierat som utrikeskorrespondent vid ett par olika tillfällen; i London, New York och Washington. Sedan 2006 är jag Sveriges Radios korrespondent i Storbritannien.

När någon frågar om mina intressen, utöver arbetet, så brukar jag väl säga att det är min familj. Jag tycker att jag just nu lär mig så mycket genom mina barn. För tillfället får jag extra kunskaper i kinesisk dans, som de sysslar med. På lördagarna brukar vi hela familjen åka skridskor och konståkning är mitt intresse sedan barnsben.

Jag tycker också om att läsa, att gå på museum, se film och laga mat, och ibland ta del av det hektiska nöjeslivet i London. Här finns allt!

Jag har sysslat med journalistik i större delen av mitt liv.

Om mina bevakningsområden:

Storbrittanien har drygt 60 miljoner invånare. Bara huvudstaden London omfattar cirka åtta miljoner invånare. Ingen vet riktigt säkert, men det antas att cirka 50 000 svenskar bor i London. Som jämförelse kan nämnas att ett par hundra tusen amerikaner också gör det och ungefär lika många fransmän.

Landet består av England, Skottland, Wales och Nordirland. Skottland, Wales och Nordirland har alla egna regionala parlament, där de har befogenhet att fatta beslut som rör framförallt lokala frågor och en del juridiska frågor.

Storbritannien är en monarki, styrd av drottning Elisabeth (född 1926). Hon har varit drottning sedan 1952 och är gift med prins Philip. De har fyra barn: prins Charles, prins Anne, prins Andrew och prins Edward. Prins Charles är den som är tänkt att ta över och bli kung efter drottning Elisabeth.

Drottningen är formellt också statschef för en rad andra länder inom vad som kallas The Commonwealth, däribland Canada, Australien, Nya Zeeland och så vidare.

Storbritannien styrs sedan 1997 av en Labour-regering. Den nuvarande premiärministern är Gordon Brown, som tog över efter Tony Blair sommaren 2007.

De största oppostionspartierna är konservativa Tory-partiet med partiledaren Davd Cameron, och Liberaldemokraterna, som leds av Nick Clegg.

Parlamentet består av ett underhus (där alla är folkvalda) och ett överhus (där en del av ledamöterna har ärvt sina titlar).

Storbritannien är medlem av EU sedan 1973, men deltar inte i Euro-samarbetet. Britterna har behållit sitt pund. Storbritannien ingår också i försvarsalliansen Nato.

Irland. Republiken Irland har knappt fem miljoner invånare, huvudstaden är Dublin. Ön brukar kallas för den gröna ön, det regnar mycket, och den består också av Nordirland längst upp i norr, men den delen tillhör Storbritannien.

Republiken Irland har Mary McAleese som president som ursprungligen kommer från Belfast i Nordirland. Hon är den andra kvinnliga presidenten i republiken efter Mary Robinson.

Landet har också en premiärminister som i Irland kallas taoiseach. Den nuvarande heter Brian Cowen. Han tillträdde sin post i maj 2008 efter Bertie Ahern, som satt som premiärminister under drygt tio år. Cowen representerar partiet Fianna Fail, ett borgerligt mittenparti och regeringen är f n en koalition mellan flera partier.

Irland är medlem i EU sedan 1973 och ingår också i euro-samarbetet.  Men under 2008 hölls en folkomröstning där irländarna röstade nej till det nya Lissabon-fördraget. Regeringen har nu sagt att det ska hållas en ny folkomröstning i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".