Lars Palmgren, Santiago

Jag kom första gången till Latinamerika 1967 som sjöman på ett fartyg som lämpligt nog hette M/S Chile. Åkte tillbaka 1973 som biståndsarbetare, bodde i Colombia och ”luffade” sedan runt på kontinenten ett drygt år.

Under åren har jag jobbat mycket som frilans för en mängd olika medier. Jag har också varit fast stringer för DN, GP och TV4. Sedan närmare 15 år tillbaka arbetar jag för Sveriges Radio, den absolut mest stimulerande arbetsplatsen jag haft.

Jag har också skrivit några böcker och gjort ett antal dokumentärfilmer.

Är gift med en katalanska och har tre barn som alla är födda i Chile.

Om mitt bevakningsområde:

Från Mexicos nästan 3 000 kilometer långa gräns till USA i norr, till Eldslandet i söder, inklusive delar av Karibien (Kuba och Haiti). Det blir rätt många länder, 23 närmare bestämt.

Av dem är det bara tre, Guyana, Surinam och Franska Guyana, som jag aldrig har besökt. En fördel är att det ett språkligt homogent område, spanska och portugisiska, även om det också finns dussintals indianska språk.

I övrigt är Latinamerika en mycket mer heterogen kontinent än man kanske kan tro, såväl geografiskt och kulturellt som ekonomiskt och politiskt.

Den delar visserligen en turbulent historia, revolutioner, kontrarevolutioner, ekonomiska sammanbrott, liksom också en dramatiskt ojämlik ekonomisk och social struktur. Men det konkreta sätt det manifesteras på varierar och har skapat påtagligt olika politiska kulturer mellan länderna, liksom i samhällsatmosfären i stort.

Efter all turbulens håller nu demokratin på att konsolideras i Latinamerika, även om det ingalunda är en enkel process. Dessutom sker det på påfallande olika sätt i olika länder.

Också ekonomiskt har Latinamerika tagit ordentliga steg framåt på senare år. Fattigdomen har minskat. Beroendet till USA är inte längre lika stort och Latinamerika kräver nu med stolthet att bli betraktad som en jämbördig partner av den övriga världen. Det politiska våldet har också reducerats och idag är det egentligen bara Colombia som präglas av det.

Även bortanför politik och ekonomi har Latinamerika gått framåt, inte minst på kulturens och idrottens område.

En effekt av, och samtidigt bidragande orsak till, allt detta är den strävan efter ökad integration på olika områden som sker och drastiskt bryter mot den misstänksamhet på gränsen till fientlighet som historiskt präglat relationerna mellan de latinamerikanska staterna.

Men mitt i denna positiva utveckling har en negativ faktor vuxit sig allt starkare; knarkmaffiorna. Deras ekonomiska makt och därmed korrumperande förmåga och möjlighet att finansiera smärre arméer har gjort att de förvandlats till det främsta hotet mot kontinentens stabilitet.

Att den nu pågående globala finanskrisen också kommer att drabba Latinamerika är självklart. Många länder är beroende av råvaruexport och de sjunkande priserna har redan satt sina spår. Krisen kommer att bli en test för demokratin och ett mått på ekonomiernas tålighet.

Men i jämförelse med tidigare kriser står kontinenten betydligt starkare. Och latinamerikanerna är mer optimistiska än kanske någonsin. Ingen dålig utgångspunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".