1 av 4
Promenera eller jogga med utsikt över London Eye. Foto: Sang Tan/Scanpix
2 av 4
Eftermiddagspaus efter all shopping. Foto: Jurek Holzer/Scanpix
3 av 4
4 av 4
Båttur i Hyde Park. Foto: Sang Tan/Scanpix

Marias tio-i-topp-tips i London

Omkring 700 000 svenskar reser årligen till London och en hel del väljer att besöka just London. Här är några tips om vad jag tycker att man inte bör missa och det de flesta svenskar frågar efter.

1. London Eye

Det stora utsiktshjulet vid Themsen. Ger en överblick över London och är värt en tur. Boka gärna biljetter i förväg så slipper ni köerna.

2. Promenader

Det finns många fina promenadstråk, men ska du gå en liten promenad så välj den södra Themsen-sidan och utgå från London-Eye.

Gå längs Themsen österut och du finner kaféer, restauranger och museum, inte minst Tate Modern. (De flesta museér är gratis och de flesta är väldigt bra).

3. Primrose Hill

Om du har några timmar över så gå igenom Regents Park eller ta bussen upp till Primrose Hill (norr om parken). Utmärkt för en stund vid ett kafé eller en picknick. Liten kulle ger bra utsikt över en stor del av London.

4. Hampstead Heath

Om du har mer tid åker du hit, en ännu större park/skog med mer fria ytor och små badsjöar. Till och med en utomhusbassäng finns.

5. Regents Park/Hyde Park/Holland Park

Alla tre parker är värda ett besök, kanske som en kontrast till det hektiska Londonlivet.

I Regents Park och Hyde Park kan man hyra båt och ge sig ut på de små sjöarna, i Holland Park finns en liten oas i form av en japansk trädgård.

6. Kanaltur/Camden

Kanske en tur med kanalbåt på Regents Canal? En del startar vid Little Venice och så kan man åka en bit, eventuellt gå av vid London Zoo eller åka till Camden.

Till Camden vill alla under 20... och kanske några äldre också. Här finns övervintrade punkare och massor av turister, samt torgstånd och tingel-tangel-affärer av allehanda slag. Inget för den som söker avkoppling, men Camden uppskattas av många.

7. Shopping

Nästa alla Londonbesökare vill shoppa. Gillar du trängsel väljer du Oxford Street/Regent Street, för där finns allt. Men vill du se Europas största inomhusgalleria åker du till nya Westfield (närmaste t-banestation är Shephards bush).

Ett tips är att handla tidigt på dagen eller ännu bättre, sent. Många affärer har öppet länge.

8. Restauranger

I London finns allt. Bestäm ungefär vad du vill äta, köp en bra restaurangguide och spana.

Undvik de stora kedjorna kring Oxford Street/Piccadilly. Ett tips är att spana efter gastro-pubar. Det är pubar som har rustats upp och satsar på att servera lite bättre mat. Är ofta prisvärda och bra.

9. Musikal eller allsång

Vill du gå på musikal så kan du ha turen att hitta biljetter som säljs ut samma dag som föreställningen är. Detsamma gäller teater.

Vill du göra något än mer brittiskt, så spanar du efter de Londonpubar som ordnar allsång. Det är en gammal Londontradition, där ofta en pianist leder det hela tillsammans med pubens stammisar. Det sistnämnda är kanske roligast för er som vet vem Vera Lynn är.

10. Te, öl eller annan dryck

Britterna älskar te och förmodligen vi svenskar också, för de flesta som kommer hit vill gå och dricka afternoon-tea.

Tycker du att det är värt cirka 500 kronor för te, scones och lite fina bakelser så finns det många alternativ på de bättre hotellen. Detta måste ofta bokas i förväg. På Ritz är det många månaders väntetid, så planera det gärna hemifrån. (Men det går utmärkt att slinka in i baren på Ritz för ett glas champagne och det är billigare också!)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".