Mutmiddag

I går kväll åt jag en saftig mutmiddag. Middagen bestod av synnerligen exklusiva krabbbor som koktes i mitt kök...lukten hänger fortfarande kvar i huset. Hur de där dyra, fäktande mutkrabborna hamnade i min kyl ska jag strax förklara, men först måste jag berätta en annan sak.

Under den senaste veckan har Peking liksom varit förlamat av kommunistpartiets kongress. En händelse som inträffar vart femte år och som kulminerar i att ett par handfullar av toppledarna i politbyårn byts ut. Politbyrån är kommunistpartiets innersta krets, och de som sitter där är landets mäktigaste män.

I år visade det sig att fler än någonsin av de nya höjdarna i politbyrån är så kallade ”prinsar”. Det betyder att de kommer från väletablerade partifamiljer, och att de har dragit nytta av sina familjers kontakter för att nå de mest attraktiva posterna i landet.

Att ha bra kontakter är naturligtvis gångbart överallt, men i Kina är det nog viktigare än någon annanstans. Så fort ett ärende ska uträttas frågar man sig: vem har kontakter - vem har guanxi - med den här myndigheten? Den som har en släkting eller en gammal klasskompis inom myndigheten i fråga tar först kontakt med honom eller henne, bjuder kanske på middag eller skickar en flaska fint risbrännvin i förväg, och går sedan till myndighetskontoret, i trygg förvissning om att saken kommer att skötas på bästa sätt.

Den som inte har kontakter går ofta till myndighetskontoret full av farhågor.

I Kina kan mycket köpas för pengar, men kombinationen av pengar och kontakter är oslagbar. För det är inte alls så lätt att muta som många tror. Att muta är en konst. Den som har de rätta kontakterna vet vem som ska uppvaktas, och kanske till och med vilka mutor den personen tycker allra mest om.

De där stora saftiga sötvattenskrabborna i min kyl hade rest långt innan de hamnade där. De reste i bagaget hos en kompis kompis, en hoppfull nyutexaminerad student på väg att hitta sitt första jobb. Den tilltänkta mottagaren var studentens pappas gamla kollega, en mäktig man som kan ge studenten ett alldeles utmärkt jobb på ett visst statligt företag. De muskulösa krabborna som var värda en hel månadslön väsnades i sina kartonger i kylen medan studenten försökte få tag på sin pappas gamla kollega. I en hel vecka försökte studenten förgäves att hitta föremålet för sin långa resa, man han var hela tiden upptagen, kanske hade det med partikongressen att göra.

I går kväll öppnade vi kartongerna själva. Studenten la krabborna i grytan och verkade inte alls ledsen för det. För har man kontakter ordnar det sig alltid på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".