Öronrensaren

Sent i går kväll när jag gick nere på strandpromenaden vid floden Jin såg jag något som fick mig att bli lika glad som forskarna som hittade ett exempelar av den påstått utdöda kinesiska floddelfinen förra veckan. Det var nämligen fem år sedan jag senast såg en professionell öronrensare.

Herr Fang påminner om en lysmask där han arbetar koncentrerat över kundens axel med hjälp av en pannlampa.

I närheten av floden ligger ett kulturreservat. Det påminner om en filmkuliss och ska ge besökaren en chans att drömma för en stund om hur Chengdu med sina legendariska tehus kan ha tett sig innan den stora rivningsvågen. I det nybyggda kulturreservatet finns anvisade platser för olika typer av hantverkare. Men palmbladsflätaren, sockerblåsaren och mannen som sköter den traditionella skuggteatern ser alla väldigt uttråkade ut.

Öronrensaren herr Fang utövar också ett historiskt och utdöende yrke, men han gör det där han själv finner det bäst. Hans favoritställe är teserveringen nere vid floden. Där kan gästerna bekvämt luta sig tillbaka med en kopp te medan herr Fang smyger upp med sin pannlampa och sin knippa av tunna, virknålsliknande öronverktyg. Herr Fang gillar sitt yrke, och han tjänar 1800 kronor i månaden, inte alls illa.

I natt kommer du att sova gott, säger han till en av kunderna efter att han har låtit en liten fjädervippa vibrera i örat med hjälp av ett instrument som ser ut som en stämgaffel.

En av Kinas tjusningar är att man ofta ser direkt vad folk håller på med. Slaktaren på bygatan hänger upp styckningsbitarna på köttkrokar: hjärtat där, sidfläsket där. Man vet precis när vissa grannar går upp och när de lägger sig: de borstar tänderna sittande på huk på gatan och innan de går och lägger sig tar de en sväng runt kvarteret i pyjamas. Men i de större städerna köper folk förstås hellre sitt kött förpackat i plast på den franska kedjan Carrefour. För även Kina håller vardagslivet på att döljas och paketeras. Lukterna och ljuden försvinner från gatorna. Plötsligt kommer man på att det var länge sedan man hörde det jämna tickandet av skräddarnas trampsymaskiner eller skrapet i järnpannorna när kastanjerna rostas med hjälp av skyffel….och den obeskrivligt söta doften av kastanjer som blandas med kol-os.

Det moderna livet är kanske då och då mer praktiskt och hygieniskt, men det blir också tråkigare för en nattvandrande främling. Alla de där tillfällena att småprata går förlorade. Därför blev jag så glad när jag träffade öronrensaren Fang i går.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".