Rymden det nya skådespelet efter OS

Sent i går kväll gick jag över OS-området efter en av de sista tävlingarna i Paralympicis. Efteråt stod jag en lång stund på det stora torget mellan den overkligt skimrande vattensportsarenan i bubbelplast och nationalstadion Fågelboets trassliga stålbalkar.

Igår firades den traditionella kinesiska månfestivalen som hör ihop med sagan om den ensamma mångudinnan som bara en gång om året kan förenas med sin älskade på jorden.
På OS-området poserade helglediga människor och försökte att klämma in både fullmånen och nationalstadion i sina kamerasökare. Barn duschade i fontäner som sprutade i takt till irländsk dansmusik och på fasaderna, gågatan och lyktstolparna - överallt där de varit möjliga att montera - blinkade grälla i neonljus i regnbågens färger. OS-området påminde om ett smaklöst kinesiskt småstadstorg, bara uppförstorat. Ett av neonljusen mellan granitplattorna vid gågatan hade redan gått sönder och blinkade i otakt med de andra. 

Så här en av OS-projektets sista kvällar greps jag av tvivel. Vad var det för vits med alltihop? Under sju års förberedelser förvandlades OS till en del av kommunistpartiets retorik. Allt var möjligt i namn av OS, de mest överdrivna byggplaner godkändes och uppmuntrades.

I slagorden knöts OS ihop med en samhällsomvandling där den ökade graden av civilisation manifesterades i kampanjer för att få folk att spotta mindre och köa mer. Men i morgon avslutas Paralympics, och sen är föreställningen ohjälpligt slut. ”jag är trött på OS-sången” erkände en ung trendig tjej för mig på tunnelbanan i går kväll. Förhäxningen har alltså släppt.

OS gav kommunistpartiet och de högsta ledarna större prestige, men hur planerar de fånga vår uppmärksamhet igen för att inte fler i landet ska gripas av samma tvivel som jag?  

Det verkar som om en del av svaret finns där uppe i fullmånen. Efter att äntligen ha lyckats slå USA i antal guldmedaljer i OS, vill Kina också ta sig till månen.  I tomheten efter det stora OS-projektet skriver de statliga medierna nu allt mer om rymdprogrammet och dess hjältar - taikonauterna som de kallas med ett eget kinesiskt ord.

I dag meddelades namnen på de tre taikonauter som snart ska genomföra en bemannad rymdfärd och en rymdpromenad. 

Det är bara det att månfärder inte låter speciellt nytt och spännande. Snarare kommer man att tänka på den amerikanska månlandningen som visades på svartvita Tv-apparater redan ...

Å andra sidan lät det svulstiga OS-projektet inte heller särskilt övertygande när det först presenterades i de statliga medierna. Nu talas det om en ny rymdkapplöpning, där Indien och Kina vill vara med och visa sina krafter. Kanske har de kinesiska ledarna räknat rätt igen. Det kommer vi i så fall att upptäcka när vi kommer på oss själva med att tralla med i rymdballader, och taikonauterna gör reklam för kreditkort på affischerna i Pekings tunnelbana.
Något nytt skådespel behövs i alla fall för att oron för ekonomin, miljön och allt det andra inte ska nästla sig in när minnet av OS börjar blekna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".