1 av 5
Sommaren 1998 var stora mängder kosovoalbaner fördrivna från sina hem i de inbördesstrider som rådde mellan UCK-gerillan och den serbiska armén och polisen. Medverkan i Sveriges Radios Studio Ett via satellittelefon från ett av flyktinglägren.
2 av 5
I juni 1999 lämnade den serbiska armén Kosovo samtidigt som NATO-trupper marscherade in.
3 av 5
Intervju i norra Bosnien i april 1996 med två återvändande kvinnor. Kriget var över men överallt fanns utlagda minor, många förlorade livet då de återvände och öppnade dörren till sina, av fienden försåtminerade, hem.
4 av 5
I januari 1991 intog sovjetarmén tv-tornet i Vilnius och övertog sändningarna därifrån. Litauerna trodde att armén också skulle gå in i parlamentet, varför hela området barrikaderades och delvis också minerades.
5 av 5

Christina Gustafsson

Att vara utrikeschef innebär att försöka hålla ordning på Sveriges Radios korrespondenter runt om i världen och att ha en ständig jour ifall någon skulle hamna i problem. Mobilen är ständigt påslagen och inom hörhåll med andra ord. Det är ett roligt och mycket omväxlande arbete, särskilt efter att ha arbetat under många år i den andra änden - som korrespondent.

Det gick en ridå genom Europa. Den var jag intresserad av och särskilt nyfiken på det som hände på den andra sidan.

Under mitt första år som korrespondent i Finland och Baltikum kunde jag i det som då var den sovjetiska republiken Litauen se hur sovjetarméns stridsvagnar körde över litauiska demonstranter vid TV-tornet i Vilnius och hur, åtta månader senare, hela Sovjetimperiet bröt samman och föll i bitar.

Några år därefter hade jag flyttat längre söderut längs den ridå, som inte längre existerade, för att bevaka Östeuropa och de pågående konflikterna i forna Jugoslavien.

Hatet glödde fortfarande i Bosnien när Albanien drabbades av anarki efter att deras pyramidspel havererat. Militärförråden plundrades, alla sköt överallt och till slut lamslogs hela rapporteringen - det gick inte att vistas utomhus och att sitta på utlänningarnas enda hotell var livsfarligt. Jag fick evakueringshjälp av den tyska armén.

Merparten av alla vapen landade hos Kosovos albaner. Ett halvår senare hade en gerillarörelse bildats för Kosovos självständighet - UCK. Kriget blossade upp på allvar mellan serber och albaner. Fredsmäklandet misslyckades och NATO gick in i konflikten på albanernas sida. Medan vi satt i Belgrad och lyssnade till nätternas bombraider och på dagarna kunde se hur vägar, broar och emellanåt bostadskvarter totalförstördes.

Sommaren 2000 vände jag hemåt till Ekoredaktionen, först som inrikesreporter en kort tid och därefter till utrikesredaktionen. Sedan sommaren 2007 är jag utrikeschef.

Kontakt: christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".