Rapport från en bunker

Mitt hotell i Pakistan har kallats världens säkraste: Marriott i Islamabad. Säkerhetsvakter, murar, grindar, betong, taggtråd. Ändå lyckades terrorister spränga sönder stora delar av hotellet förra året, och 54 människor dog. Då trodde många att hotellet skulle behöva rivas. Men på bara några månader, med hjälp av hundratals byggjobbare som arbetat dygnet runt, har det öppnat igen.

I vanliga fall brukar jag bo på något av stadens små diskreta gästhus. Särskilt gillar jag ett där jag kan blicka ut över stora soliga apelsiner som hänger från trädgrenarna utanför mitt fönster. Men den här gången ville jag se hur det går med återuppbyggnaden av Marriott.

Utifrån ser hotellet nu ut som en bunker, något påminnande om ett högsäkerhetsfängelse. En fyra meter hög bombabsorberande mur av en typ som USA använt i Bagdad och Kabul omgärdar hela hotellområdet. Muren kröns av böljande rakbladsvajer som gnistrar i solen. Inga bilar tillåts köra fram till hotellet, utan gästerna får gå från gatan, och sedan passera genom kontroller ungefär som på en flygplats.

Men trots all säkerhet verkar det vara få gäster som vågar sig hit. Lobbyn har fler vakter än besökare. Finanskrisen och terrorhotet är ett dubbelt slag mot Pakistans ekonomi just nu och många affärsmän hålller sig borta. Inte ens delegater från Internationella valutafonden som ska rädda landets ekonomi vågar komma hit, utan möten med pakistanska tjänstemän får hållas i Dubai.

Ingen säkerhetskedja är förstås starkare än svagaste länken. De gula labradorer som ska sniffa på bagage som lastas ur bilarna på gatan verkar ibland så uttråkade att de knappt sniffar alls. Men söta är de.

Och all säkerhet till trots, en pakistansk bekant som jag ville bjuda på lunch i hotellet betackade sig. Han kände sig inte säker där sa han. ”Kan vi inte äta lunch ute på stan i stället?”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".