Kriminaltekniker och polis vid förläggningen. Foto: Paul Faith/Scanpix.

Utbrytargrupp från IRA tar på sig attentat

I Nordirland har en utbrytargrupp inom den irländska republikanska armén sagt sig ligga bakom attentatet igår kväll då två soldater sköts ihjäl och fyra andra personer skottskadades. Verkliga IRA, som gruppen kallar sig ringde till en tidning i Dublin.

Det var på söndagskvällen som en person som tros tillhöra verkliga IRA ringde till tidningen Sunday Tribune, där reportern Susanne Breen tog emot samtalet.

– De använde kodord när de ringde, berättar Susanne Breen som tidigare har haft kontakter med verkliga IRA.

– De bad inte om ursäkt för att ha attackerat brittiska soldater, för de hävdar att Storbritannien ockuperar Nordirland. Inte heller bad de om ursäkt för attacken mot civila, säger hon.

Verkliga IRA är en terroristgrupp som kämpar för att Nordirland ska tillhöra republiken Irland och inte som nu Storbritannien.

Ingen vet riktigt hur många anhängare den har, men det talas om kanske ett par hundra sympatisörer och en ännu mindre kärna med riktigt akiva.

Gruppen har de senaste åren fört en tynade tillvaro och har sannolikt inte alls så mycket vapen som den irländska republikanska armén IRA hade en gång i tiden.

Det största terrordådet som verkliga IRA har sagt sig ligga bakom är sprängattentatet i Omagh 1998, då 29 människor dödades.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista