Förlängd kvinnodag

När en helgdag infaller på en lördag eller söndag i Ryssland blir automatiskt den närmast intilliggande vardagen en röd dag. Annars går ju folk miste om en ledig dag!

Kvinnodagen 8 mars är en given rysk helgdag så när den i år låg på en söndag är måndagen helledig. De annars hektiska gatorna är nästan folktomma och värdlens mest proppfulla tunnelbana hade många tomma vagnar i morse.

Fast 8 mars är ju någonting helt annat i den här delen av världen än i Sverige. Ingen talar om kvinnors rättigheter eller plats i samhället. På kvinnodagen ska männen ge blommor och chockladkartonger till kvinnor i sin närhet, dvs hemma, på jobbet, i vänkretsen. 

En helgdag, en bukett och lite praliner är betalningen för den halva av befolkningen som i väldigt stor utsträckning lönearbetar, alltid tar hand om hemmet och barnen och väldigt sällan beklagar sig över arbetsfördelningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".