Bernard Madoff lämnar domstolen på Manhattan. Foto: Louis Lanzano/Scanpix
USA

Madoff tänker erkänna sig skyldig

Bernard Madoff, som är misstänkt för att ha genomfört det största penningbedrägeriet i amerikansk historia, kommer sannolikt erkänna sig skyldig. Han riskerar nu 150 års fängelse efter att ha förskingrat upp emot 50 miljarder dollar.

Åtalet mot Bernard Madoff, som nu lämnats in till en domstol på Manhattan här i New York, innehåller elva åtalspunkter.

Den 70-årige före detta finansmannen och ordförande för Nasdaqbörsen anklagas i åtalet bland annat  för bedrägeri, penningtvätt och mened.

Domstolen genomförde också ett förhör med Madoff, där hans advokat sa till domaren att det var skäligt att anta att hans klient skulle erkänna sig skyldig till anklagelserna när rättegången mot honom inleds på torsdag.

Däremot, betonade åklagarna i fallet att det inte fanns någon uppgörelse mellan åklagarsidan och Madoff om strafflindring mot ett eventuellt  erkännande.

Åklagarna kommer istället att yrka på livstids fängelse för Madoff som riskerar ett fängelsestraff på 150 år.

Madoff greps den 11:e december förra året och erkände då, enligt utredarna som var med, att hans investeringsfond hade drivits som ett slags pyramidspel, ett så kallat ponzischeme.

Investerarnas insatta pengar användes till att betala avkastningar istället för att deras pengar investerades och bedrägeriet har enligt åtalat pågått åtminstone sedan i början av 1980-talet.

Enligt åtalet hade Madoff 4 800 kunder som nu alla ser ut att förlora stora summor pengar. Bland kunderna märks internationella storbanker, välgörenhetsstiftelser och många, många privatpersoner.

Allt sedan gripandet har Madoff suttit i husarrest i sin lägenhet på Manhattan.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".