1 av 2
2 av 2

Förtroende

Tänk att förtroendet för våra politiker är så uselt. Och det gäller minsann inte bara i Sverige. Det är samma sak i Finland. Trots att dom är förtroendevalda så har vi inget förtroende för dom. Det visar mätningar i båda länderna om man frågar medborgarna vad dom tycker om samhällsinstitutionerna. Allra längst ner i botten på förtroendeskalan ligger de politiska partierna. En liten bit högre upp, men fortfarande på minus, ligger regeringarna och något snäpp ännu högre riksdagarna, men fortfarande med få nöjda. Och där nere bland bottenplaceringarna ligger också facken och EU. Det är samma sak både i Sverige och Finland.

Högst upp på förtroendeskalan ligger polisen, både i Sverige och Finland. Trots att alla i båda länder skäller på polisen. I Sverige är det bara sjukvården som har större förtroende än polisen. Trots allt gnäll över hur svårt det ibland kan vara att få vård. Sjukvården finns inte med i den finländska mätningen. Men jag lovar att det skälls lika mycket på den här. Så den skulle nog få bra betyg i Finland också.

Men tycker nu svenskar och finländare lika om allting. Nej. I synen på försvaret skiljer det sig märkbart. I Finland, som fortfarande har en fungerande allmän värnplikt som dom flesta avskyr, är förtroendet för försvaret mycket högt. I Sverige, där mycket få tvingas göra värnplikten, är det inte många som litar på försvarsmakten.

Jag har undrat mycket över denna i mitt tycke märkliga skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".