1 av 2
Bör Chancellor House restaureras? I byggnaden fanns en gång Nelson Mandelas och Oliver Tambos advokatfirma.
2 av 2

På upptäcksfärd i stan

Jag har varit på stadsvandring i centrala Johannesburg. Till skillnad från många andra storstäder i världen, så är det inte ett självklart lördagsnöje. Med sina många övergivna kontorsfastigheter, skyskrapor och ockuperade byggnader, med en mängd flyktingar och hemlösa som sover på gatorna och sin höga brottslighet, så är centrala stan en plats som många undviker.

Men, medan delar av stan är förfallen, så renoveras andra. Och de stora gruvföretagen har i själva verket aldrig övergivit centrum. De är fortfarande kvar i mer eller mindre imponerande skrytbyggnader, några av dem i fascistisk Art deco-stil, andra i skyskrapor som tycks nedkilade mellan andra byggnader. Det är trångt mellan husen och mycket att se på om man är intresserad av arkitektur.

I veckan har ett gäng konstnärer och scenografer genomfört en rad föreställningar och performances i centrum. Härom kvällen var jag på en teaterföreställning i den gamla övergivna paradbiografen Star City.

Det var spöklikt att komma in i biografsalongen, där stoppningarna för länge sen lämnat biofåtöljerna och bioduken hängde i remsor. På åskådarplats satt skådespelare hopsjunkna som potatissäckar. Att befinna sig i den övergivna byggnaden var en upplevelse i sig.

Initiativet till teater- och konstföreställningarna kom, intressant nog, från två franska scenografer. Staden Johannesburg är bara en i raden av afrikanska storstäder dit projektet har rest och det blev centrum eftersom konstnärernas ateljéer råkar finnas här i centrala stan.

Genom konstprojektet ”Urban scenographies” är det en och annan Johannesburg-bo som brutit ny mark och rört sig på platser i sin egen stad där de aldrig tidigare varit. Och fattigt folk som bor här och som kanske aldrig har reflekterat över ordet ”konst” har ofrivilligt dragits in i föreställningarna som aktörer.

I veckan har det också varit dansfestival här i Johannesburg – några av föreställningarna har tagits ut på gator och torg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".