Presidentkandidat Romero.
El Salvador

Oviss valutgång efter aggressiv kampanj

Valkampanjen i El Salvador har varit hätsk och fylld av misstänkliggöranden. Och många är rädda för att dagens presidentval ska sluta i våld. Men det finns också de som ser den osäkra valutgången som något positivt.

– Nog är det en framgång att motsättningarna inte längre löses med kulor utan med röstsedeln, säger Alvaro Artiga, universitetsprofessor och en av El Salvadors mest respekterade politiska bedömare.

Han delar inte det domedagstonfall som på senare tid infekterat den politiska debatten i landet.

Den aggressiva tonen, menar han, skulle kunna sägas vara ett uttryck för att politiken i El Salvador är en fortsättning av kriget - med andra medel. Och det kan förklaras med de två stridande partiernas ursprung, säger Alvaro Artiga.

– FMLN-gerillan bildades 1980 i syfte att genomföra en socialistisk revolution. Arenapartiet bildades ett år senare för att stoppa kommunismens frammarsch.

Tes och antites.

Och, menar Alvaro Artiga, trots fredsavtalet och trots att det idag rör sig om partier med helt andra program än då så är det ändå detta ursprung som präglat valkampanjen.

Kanske, säger han, för att dölja att skillnaderna i deras politiska plattformar egentligen är ganska små. Och trots den uppskruvade retoriken så ser Alvaro Artiga det här valet som en stor möjlighet att stärka demokratin.

– Den stora frågan efter valet är hur ska man bemöta effekterna av den globala ekonomiska krisen. En fråga som inte ens har nämnts under valkampanjen.

Men, påpekar Alvaro Artiga, både Arena och FMLN vet att de initiativ som behövs för att göra det, kräver politisk stabilitet för att inte misslyckas redan innan de satts i verket. Arena kan helt enkelt inte styra utan FMLN, och FMLN kan än mindre styra utan Arena.

Det är en paradox men, säger Alvaro Artiga, den här aggressiva valkampanjen kan mycket väl vara förspelet till ett politiskt samförstånd av ett slag vi aldrig tidigare sett och därmed öppna dörren till en politik som utgår från landets bästa, istället för, som hittills, partiets.

Lars Palmgren, San Salvador
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".