Hade McCain rätt om ekonomin?

Det är en sak att driva politisk kampanj, och en helt annan att regera. Och när det gäller stora frågor, kan det låta fullständigt olika från samma politiker beroende på om den är i kampanj eller regerar. Fråga bara Mr Obama.

I en av mina radiokrönikor pratade jag nyligen om hur han  nu som president prisade den amerikanska insatsen i Irak och sa att tack vare de amerikanska soldaterna insatser, som ju beordrades av president Bush för snart 6 år sen, har USA gett irakierna en möjlighet att välja en bättre framtid.

Det är väldigt långt från hur det lät om Obama när han talade om Irakkriget och dess effekter som presidentkandidat. En liknande omsvängning kom i fredags, då pratade Obama om ekonomin och var övertygad om USA skulle komma ur krisen eftersom eftersom den amerikanska ekonomin är stark i sina viktigaste delar. Obama använde uttrycket ”fundamentally sound” om ekonomin.

Men när John McCain sa likadant under valkampanjen, att USA kommer komma igenom krisen, eftersom ekonomin enligt honom var ”fundamentally sound”, i september förra året, blev det Obamas skarpaste angreppspunkt mot McCain. McCain anklagades efter att ha använt det uttrycket bl a för att inte ha förstått hur illa det var.

Som sagt, det är en sak att kampanja, men en helt annan att regera. Jag undrar vad McCain sa på sin lätt undanskymda ranch i New Mexico här han s a s fick godkänt av Obama i efterhand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".