Lieberman ny utrikesminister i Israel

Ultranationalisten Avigdor Lieberman blir Israels näste utrikesminister. Det står klart sedan Benjamin Netanayhu och Lieberman natten till måndagen ingick ett avtal om en koalitionsregering.

Lieberman, som anses kontroversiell för sina uttalanden om Israels araber, har också blivit lovad ytterligare fyra ministerposter.

Netanyahu sa att han ville bilda en bred koalition. Han hade helst sett att nuvarande utrikesminister Tzipi Livni satt kvar, men hon vägrade att bli Netanyahus fikonlöv, som hon uttryckte det.

Nu ser Israel ut att få en snäv högerregering.

Lieberman vann stort stöd för sin raka, tuffa attityd mot de som hotar Israel. Han ses som uppfriskande rättfram av sina supporters, men motståndarna kallar honom rasist.

Han anser bland annat att Israels araber, de palestinier som blev kvar och inte flydde 1948, ska avkrävas lojalitet för att få vara medborgare.

Han har också gjort många kontroversiella uttalanden om att Gaza ska behandlas som Tjetjenien, att israelisk-arabiska Knessetledamöter, som har förbindelser med Hamas, bör avrättas och att Israel borde hota att bomba Aswandammen i Egypten.

Det är svårt att tänka sig att Lieberman som Israels toppdiplomat inte kommer att stöta sig med omvärlden, även om det finns tecken på att han modererat sina ståndpunkter ju närmare en maktposition han kommit.

Han har till exempel sagt att han inte kategoriskt motsätter sig en tvåstatslösning och att han till och med skulle kunna tänka sig att flytta ifrån sin egen bosättning på Västbanken, om det blev fred.

Nyheten om att Benjamin Netanyahu och Avigdor Lieberman enats, kommer samma morgon som Israels avgående regering väntas diskutera hur man ska ställa sig till Hamas krav när det gäller fångutväxling, för att få den kidnappade soldaten Gilad Shalit fri.

Den avgående premiärministern Ehud Olmert, varnade i helgen Hamas för att tiden rinner ut. Snart har Israel en ny regering och då blir förhandlingarna annorlunda.

Netanyahu väntas fortsätta sina förhandlingar med möjliga koalitionspartners för att kunna presentera en regering på torsdag.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".