Skandalernas melodifestival

Det står redan klart att Georgiens bidrag ”We don’t wanna put in” inte deltar i finalen av Eurovision Song Contest i Moskva i maj. Landets representanter i tävlingen ställde sig helt frågande inför anklagelserna om att låten skulle vara ett angrepp på den ryske premiärministern Vladimir Putin och vägrade skriva om texten eller skicka en annan låt till Moskva. 

Samtidigt har diskussionerna kring det ryska finalbidraget bytt inriktning. Från början handlade det om att Anastasia Prichodko sjunger versen i ”Mamo” på ryska men refrängen på ukrainska. Ska Ryssland delta i tävlingen med en låt delvis på ukrainska, frågade sig många. Sedan det upp en helt ny anklagelse som helt tagit över: Prichodko är rasist!

Artister och andra ur den ryska underhållningsbranschen vittnade om olika rasistiska uttalanden från den snart 22-åriga Prichodko. Sångerskan själv har tillbakavisat alla anklagelser och sagt att hon varit beredd på att få utstå mycket kritik i samband med tävlingen. Men inte att bli kallad rasist.

Den ryska bloggosfären svämmar redan över av politiska diskussioner kring årets final. Allt talar för att tonläget bara kommer att skruvas upp innan sista ackordet klingat ut i Moskvas Olympia-arena den 16 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista