Hur kör du, kvinna?

Kör kvinnor bil sämre än män? Eller åtminstone annorlunda än män. Frågan blev helt plötsligt aktuell här i Finland då det häromdan kom ett förslag till reformerad körkortsutbildning. Enligt förslaget behöver kvinnor få mer utbildning i halkkörning, medan män behöver lära sig att köra lite lugnare.

Ett förslag som många tycker osar fördomar.

-Vart tog jämställdheten vägen, utropar en förargad fyrabarnsmamma.

-Är detta ett förtida aprilskämt, undrar en annan.

Och en tjej skriver i en webbkommentar: Jag är kvinna, det osar snarare svavel än parfym i min bil när jag kör och så får jag höra att jag borde lära mig hur jag ska hantera bilen? Trots att det är en kurs i tålamod jag borde få?

Nu är det så, enligt forskare som ligger bakom det här förslaget, att det är statistik kring dödsolyckor i trafiken som ligger bakom. Kvinnor råkar betydligt oftare ut för halkolyckor än män. Och män kör oftare för aggressivt. Men, tillägger trafikpsykologen Esko Keskinen vid Åbo Universitet, i det stora hela är kvinnor bättre bilförare. Kvinnor lär sig, män fortsätter att köra vårdslöst.

Så var det med den saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista