Bush dyker upp i Calgary

Den 20:e januari lämnade han Vita Huset i en helikopter, och flögs sen hem till Texas och där har han befunnit sig sen dess. Idag, den 17.e mars, gör han comeback på den internationella scenen igen, George W Bush.

Och när han nu inleder en serie tal om sin tid som president så gör han det i Calgary, i Kanada, av alla ställen.  OS - staden från 1988 ligger i ett politiskt konservativt område och här finns också många oljeindustrier. Det kan tala för att det är ett ganska bra område för den kontroversielle Bush att börja putsa på sitt eftermäle.

Men i Calgary förbereder många som ogillar Bush protester mot att föreläsningen får hållas. De menar att Bush istället borde arresteras och ställas inför rätta anklagad för krigsförbrytelser. De kommer anordna demonstrationer utan för den konferensanläggning  där Bush ska tala. Googlar man lite nätet så ser man att skor har samlats in som de protesterande vill kasta mot honom, precis som den irakiske journalisten gjorde i Baghdad i höstas.

Arresterad blir han förstås inte, men det blir intressant att se vilket mottagande han får. Publiken inne i konferenslokalen kommer vara Bushvänlig,  400 dollar per biljett har den betalat, men inga medier släpps in. Men vi kan nog slå vad om en kanadensisk dollar att föreläsningen bandas av någon mobiltelefon och läggs ut på nätet.

Klart är iallafall att Bush väcker känslor även när han inte är president.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista