Många hem väntar på att byggas upp igen. Foto: Cecilia Uddén/ SR.

Återuppbyggnaden av Gaza dröjer

Det har snart gått två månader sedan Gazakriget upphörde och två veckor sedan givarkonferensen i Sharm el-Sheikh i Egypten då världssamfundet lovade bidra med över 40 miljarder kronor för Gazas återuppbyggnad. Men Gazaborna har ännu inte sett några pengar.

Humanitärt bistånd kommer fram, ingen svälter, men återuppbyggnaden låter vänta på sig.

– Vi har inte sett till några pengar för någon återuppbyggnad, säger Nabaweya, Sabha och Basma, tre kvinnor som sitter barfota i ett tältläger intill de hus de en gång bodde i, i området Abed Rabbo i Gaza. 

– Vi såg Hillary Clinton på tv, men här har inget hänt, hjälporganisationer delar ut matransoner, men gränserna är stängda, inget byggmaterial kommer in i Gaza.

Kvinnorna pratar i mun på varandra och alla har historier att berätta. Sabha förlorade sin man och tio kameler i kriget. Nabaweya, vars hennafärgade röda hår syns under sjalen, förbannar Israel, men hon är mest arg på Hamas.

– Allt det här är Hamas fel, säger hon. De måste klättra ner från sina höga hästar, erkänna Israel och börja samarbeta med världen.

Den enda återuppbyggnad som är synlig i Gaza är uppröjningsarbetet i industriområdet där fabrik efter fabrik ligger jämnad med marken.

Här, bara en kilometer från tältlägret i Abed Rabbo, pågår privata initiativ, grävskopor och lastbilar som forslar bort rasmassor. Det ligger en doft av latrin över området.

Det har regnat, fåglar vadar i pölar och runt en eld sitter en grupp män som har tepaus i röjningsarbetet. De säger, världen lovade Gaza miljarder i Sharm el-Sheikh, men vi misstänker att världen redan tröttnat på att bygga upp Gaza varje gång Israel förstört.

Männen här är inte lika negativa mot Hamas som kvinnorna var i tältet. Hamas är de enda som försvarar oss, säger Abdullah.

Han har en tom burk tonfisk i handen och när jag frågar om han har mat till sin familj svarar han, vi har ju sagt att mat inte är problemet här, vi får tonfisk och fool, favabönor, så att vi storknar.

– Det vi behöver är öppna gränser, byggmaterial och rörelsefrihet. Inte tuna och fool.

Cecilia Uddén, Gaza
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".