Valet i El Salvador seger för demokratin

Vänsterkandidaten Mauricio Funes seger i presidentvalet i El Salvador i söndags applåderas i alla politiska läger i Latinamerika. Fram för allt för att det visar på styrkan i det salvadoranska valsystemet.

När rösterna räknades i söndags kväll fanns många vakande ögon och öron närvarande.

Här fanns valövervakare såväl från partierna som från en mängd oberoende grupper. Och flera organisationer som hade tillgång till samma uppgifter som valmyndigheten gjorde parallella sammanräkningar.

Marginalerna för fusk var minimala. Det var ett avgörande skäl till att Mauricio Funes seger, trots att den var så knapp, inte möttes av några protester. Och att förloraren, Rodrogo Avila från Arena-partiet, så snabbt erkände sitt nederlag.

Den agressiva, polariserade atmosfären som rått före valet och som så sent som natten innan valdagen hade lett till våldsamma skärmytslingar mellan de två kandidaternas anhängare förvandlades i ett slag till ett avspänt lugn.

En skarp kontrast till hur liknande situationer i Nicaragua, Mexico och Costa Rica utvecklats de senaste åren. Så mer än att vara uttryck för en fortsatt vänstervind i Latinamerika, så var Mauricio Funes seger ett uttryck för att demokratin har avancerat.

Vad ska man då säga om alla varningar om fusk som utfärdades före valet, framför allt av grupper inom den tidigare gerillarörelsen FMLN? Men också av Nicaraguas president Daniel Ortega, själv anklagad för valfusk, som dagen innan valet i El Salvador tvärsäkert slog fast att Mauricio Funes skulle bli bestulen på sin seger.

Den förklaring, som en tidningskommentator i El Salvador föreslog, var att de som talade högst om fusk i själva verket är de som sitter fast i en politisk kultur där demokratin fortfarande betraktas med misstro.

Lars Palmgren, Managua
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista