Starka protester mot avrättningar av civila

I Bogotá fortsätter de anhöriga att protestera mot militärens olagliga avrättningar av civilia, som påstås vara gerillasoldater. Demonstranterna är kritiska mot att regeringen betalar ut belöningar per antal döda, och vill att militärerna ska ställas inför rätta.

En av de anhöriga som gått med i demonstrationerna är Luz Bernal. Hennes son sköts med nio skott i ryggen av militären som hävdade att han var en gerillasoldat.

– Jag kände knappt igen honom. En kula hade gått rakt igenom hans nacke och halva ansiktet var borta, säger Luz Bernal.

Militären hävdade från början att hennes son var, alias ”El Gringo”, ledare för en gerillagrupp. Men Luz bara skakar på huvudet.

– Min son var förståndshandikappad, han kunde inte ens klara sig själv, inte läsa eller skriva. Hur skulle han ha kunnat styra en hel organisation, säger Luz Bernal.

Hon sitter tillsammans med ytterligare tre kvinnor på en brun soffa i ett kommunhus i södra Bogotá där sorlet från nedervåningen hela tiden tränger in i vårt samtal.

Det tog lång tid innan Luz Bernals son fick upprättelse. Flera unga pojkar hann försvinna i denna fattiga stadsdel där jobben är få men nöden stor.

I oktober förra året, avslöjades att militären forslat bort och dödat pojkarna för att sedan visa upp kropparna som gerillasoldater fallna i strid, något som ger både belöning och prestige. Ju fler, desto bättre.

President Uribe lovade då att rättvisa skulle skipas, och 27 höga militärer avskedades. Men i dag är fortfarande ingen straffad. Och arméns före detta överbefälhavare har precis börjat sitt nya jobb som ambassadör i Dominikanska Republiken.

Och rättvisan, den tror ingen av de fyra kvinnorna på. Blanca Monroy säger att det värsta inte är saknaden, utan hatet.

– Mitt hjärta är fullt av hat, säger hon, och jag hoppas att Gud kan förlåta mig för det.

Lotten Collin, Colombia
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista