Gaza

Gaza, tisdag. Det har gått två månader sedan vapenvilan, men ännu inga tecken på någon materiell återuppbyggnad. Jag gick till skolkuratorn jag träffade för nästan två månader sedan för att fråga hur det står till med den mentala återuppbyggnaden. Hon hade en 7-årig elev hos sig och frågade honom om han ville berätta för också mig om sin pappas död under kriget.

Mahmoud reste sig, tog mig i hand och sa med formell röst ”välkommen” och så satte han sig till rätta i fåtöljen med benen dinglande. Han läspade, log och när han började prata såg jag hur bruna hans små tänder var.

Om skolkuratorn eller jag bröt in med en fråga sa han: Ni måste vara tysta och låta mig berätta. Jag blir alltid avbruten av mina äldre syskon... och så berättade han att varje dag efter skolan går han till pappas grav och vattnar den.

- Varför?

De döda är också törstiga, jag ger honom vatten.

- Planterar du blommor där?

Nej, sheikhen (den religiöse auktoriteten i kvarteret) sa att det var haram (synd).

-Vad tror du din pappa skulle att du gjorde, blev när du blir stor? - Jag gör redan det pappa vill att jag ska: jag tar ut soporna varje dag och hjälper mamma städa. Och så tröstar jag henne när hon gråter och säger: sluta gråta, pappa är i himlen om han ser dig gråta blir HAN ledsen.

-Men när du blir stor? Vad tror du din pappa ville att du skulle bli?

Jag gör som jag vill och när pappa levde sa jag redan till honom att jag skulle bli läkare. Han tyckte det var ok. Men han sa att jag måste behandla fattiga människor utan att ta pengar av dem. Och det tänker jag lyda.

Temasändning från Gaza i Studio imorgon onsdag 18 mars efter klockan 16.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista