Sjuka utmaningar för Obama

Efter att ha baxat stimulanspaketet genom kongressen ger sig Obama i kast med nästa stora utmaning: att reformera det amerikanska sjukförsäkringssystemet.

USA har som bekant ingen allmän sjukförsäkring, och runt 47 miljoner amerikaner är helt oförsäkrade.

Familjen Zolotorow i Ellicott City tillhör de som trillat igenom skyddsnätet. Häromdagen var jag hemma hos familjen i deras mörka tvårummare utanför Baltimore. Det är ungefär ett år sen jag träffade dem senast, och inte mycket har förändrats.

Mamma Phyllis går fortfarande arbetslös, pappa Mike har fått några nya mediciner för att hålla blodtrycket i schack efter sin hjärtattack. Sonen Craig, som har en kronisk immunbristsjukdom, har börjat på college och drömmer om att bli journalist.

Sjukhusräkningarna har tagit knäcken på familjens ekonomi. De har gått i personlig konkurs och lever nu på Mikes blygsamma förtidspension.

- Om Mike hade haft försäkring hade han gått till doktorn för att kolla sitt höga blodtryck. Men vi bävade för kostnaden och lät bli. Sen kom hjärtattacken, och hela livet ändrades, sa Phyllis.

Nu hoppas familjen att Obama ska ändra systemet, något som många presidenter före honom försökt med - utan att lyckas.

Hör mer om Zolotorows och Obamas reformförsök här: sverigesradio.se/p1/godmorgonvarlden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".