Chatt med Cecilia Uddén

Har stödet till Hamas fösvagats och har du någonsin blivit kallad anti-semit? Det är några av de frågor som lyssnarna ställde till SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén i mars 2009.

Moderator: Välkommen! Nu börjar chatten med Mellanösternkorrespondenten Cecilia Uddén. Chatten är öppen till 17:30.
Hans Svensson: Om du har en personlig uppfattning i konlikten mellan å sena sidan Israel och å andra sidan palistinierna kan den lysa igenom när du rapporterar från området?
Cecilia Uddén: Det finns palestinier och palestinasympatisörer som tycker att jag är för israelvänlig och israeler och israelvänner som tycker att jag är palestinavän. Det är oundvikligt. Jag försöker vara balanserad, men det är omöjligt att känna starkt för den utsatte - israeler som drabbats av palestinsk terror och palestinier som lider under ockupation. Men jag känner väldigt starkt för båda folken och det hoppas jag lyser igenom. Jag tror inte att det är bra att journalister är oberörda och cyniska när de rapporterar om mänsligt lidande.
Cecilia Forssma: Hur får du ”gubbarnas” förtroende ? Vill framföra varmt tack för de inlevelsefulla rapporterna från den annars långrandiga konfliken i mellanöstern. Uppskattar din analysförmåga och kommunikationsförmåga även i andra sammanhang.
Cecilia Uddén: Hehe.Jag vet inte om jag direkt har ”gubbarnas” förtroende, ofta tycker politiker från olika sidor att jag tar parti för ”den andre” i mina frågor. Men det brukar vara väldigt lätt att få kontakt med människorna i denna långrandiga konflikt.
Viktor: Vid valet i palestina visade folket i Gaza att de ville ha Hamas vid makten. Har detta förändrats? Har stödet försvagats eller förstärkts i och med Israels senaste intåg i Gaza?
Cecilia Uddén: Stödet för Hamas har både stärkts och försvagats visar opinionsmätningar. I Gaza verkar stödet vara mindre, många anser att HAmas inte lyckades skydda folket här under kriget. Men på Västbanken däremot, är många besvikna på president Mahmoud Abbas och i solidaritet med Gazaborna har stödet för Hamas ökat där.
Gunnar Lossmann: Talar (ev talade) folk i Gaza sinsemellan om raketbeskjutningen mot israeliska städer? Är (ev var) man i så fall bekymrad för följderna?
Cecilia Uddén: Många talar om raketbeskjutningen och många i Gaza tycker den är kontraproduktiv. Men jag hör sällan människor som är uppriktigt ledsna över vad raketerna orsakar. De ser sig själva som de främsta offren. Det blev nyss elavbrott här i Gaza, internet föll - därav långsamheten i mina svar. Ursäkta
Anders: Kääner du dig någonsin desillusionerad av att bevaka något som verkar vara en evig konflikt?
Cecilia Uddén: Ja ofta. Men samtidigt träffar jag dagligen människor som har mot alla odds visar så stark livslust att jag nästan varje dag känner att jag måste berätta deras historia.
José Antonio: Vad tycker din familj om att du befinner dig i ett ”krigs”område? Är de inte rädda för att du ska bli mördad av IDF?
Cecilia Uddén: Min familj är ofta orolig - att jag ska bli kidnappad eller hamna i skottlossning. Men jag är inte särksilt modig, jag är ingen luttrad krigskorrespondent som tar stora risker. Jag är mamma och försöker undvika att vara våghalsig.
Faraj: Hur ser utsikterna ut för att gränserna ska öppnas mot Gaza?
Cecilia Uddén: Just nu ser det mörkt ut - efter att förhandlingarna om den kidnappade soldaten Gilad Shalit misslyckades. Innan Gilad Shalit släpps öppnar inte Israel gränserna har man sagt. Ovanpå det får Israel snart en ny regering som inte kommer att vara lika benägen att förhandla med Hamas om att utväxla fångar.
Jan Johansson: Har inte Hamas ett visst ansvar ? Det är väl ganska korkat att reta upp någon som man aldrig kan besegra ? Gaza hade väl varit lite mindre skadat om man lyssnat på alla varningar. Israels anfall var väl ingen överraskning ? Därmed vill jag inte säga att Israel har rätt i sak ! Hamas vill ju att Israel skall anfalla så att opinionen vänds mot dom.
Cecilia Uddén: Naturligtvis har Hamas stort ansvar för konflikten och frågar man människor i Gaza är det många som ger HAmas skulden för hela kriget. Det finns till och med palestinier här som säger: låt gränserna vara stängda till dess att Hamas lämnar ifrån sig makten eller det hålls val igen.
Anna M: Vilken inverkan på en eventuell fredsprocess har den nya israeliska högerregeringen, tror du?
Cecilia Uddén: De flesta bedömare är mycket bekymrade över fredsprocessens framtid under den nya Netanyahuregeringen. Men samtidigt har fredsprocessen legat på is under ganska många år och uppgivenheten är inte ny.
Anders: När högern i Israel vann valet förra gången uttryckte en del kommentatorer uppfattningen: Det är enklare för en högerregering att sluta avtal/komma längre i fredsprocessen än en vänsterregering. Hur ser du på det påståendet? PS: Minns ett reportage du gjorde vid en sjukhusbädd. En palestinsk pojke var svårt skadad, hade förlorat synen. Vid hans sida vakade mor- eller farfadern som inte kunde förmå sig att berätta om pojkens föräldrars död. Det är det starkaste reportage jag hört. Någonsin. Tack!
Cecilia Uddén: Många påpekar att det bara är högerregeringar som lyckats åstadkomma ordentliga fredsavtal - som det mellan Egypten och Israel - och det brukar anses lättare för en israelisk högerregering att få med sig folket på ett fredsavtal, kompromisser med den före detta fienden - eftersom de inte har så starka kritiker åt höger så att säga. Men det förutsätter ju förstås att en högerregering också verkligen är beredd till kompromisser, att lämna ifrån sig mark. Just nu ser det inte ut så. Benjamin Netanyahu brukar varna för att Hamas kommer att skjuta raketer mot Tel Aviv om Israel släpper Västbanken till palestinierna.
Moderator: Tio minuter kvar! Passa på att ställa dina frågor till Cecilia Uddén nu.
Helena: citerar Expressen, Anna Dahlberg som säger i sitt videoreportage från Gaza att: - förstörelsen är långt mindre än vad hon trodde - att det mestadels är precis vid gränsen till Israel som spåren av kriget syns - att inga spår av krig syns i Gaza stad. Vad har du att säga om detta? ytterligare en fråga - varför måste just Israel öppna gränsen? Bör inte Egypten hjälpa sina arabiska bröder? Enligt folkrätten MÅSTE INTE ngt land hålla sina gränser öppna, eller hur?
Cecilia Uddén: Jag sa redan första dagen jag kom till Gaza efter kriget - den 23 januari - att det knappt syntes några spår av kriget i Gaza city - förutom det sönderbombade parlamentet. Det stämmer att förstörelsen är koncentrerad till vissa områden - där den å andra sidan är total. Att Egypten ska öppna sitt gräns mot Gaza är ett krav palestinierna här ställt under alla år. Men Gaza - som var ockuperat av Israel under nästan 40 år - kan inte överleva ekonomiskt utan att den gränsen hålls öppen.
Oded: 1) Det är sällan du har reportage från Israel med positiva aspekter. Israel är land med kultur, vetenskap och livlust. Är det inte intressant att ge även positiva reportage om Israel. 2) Har du förståelse för att judar måste ha eget stat? (inom 67 års gränser)
Cecilia Uddén: Tyvärr hamnar vi journalister oftast i konfliktzoner och rapportering om kultur kommer i andra hand, något jag ofta sörjer. Men jag har gjort reportage om teater i Tel Aviv, High Tech i Herzeliya t.ex. Jag önskar ofta att det fanns mer tid för den sortens rapportering. Att judar måste ha en egen stat ser jag som en självklarhet.
José Antonio: Har någon nånsin sagt att du är anti-semit?
Cecilia Uddén: Ja, jag tror att Siewert Öholm har kallat mig anti-semit, något jag tycker faller tillbaka på honom själv.
Susanne: Jag upplever att Israels ockupation och övervåld mot Gaza är en av vår tids skamfläckar, som inte är politiskt korrekt att tala om. Just att det är en sån oerhörd skillnad mellan palestinska och israeliska liv är rent smärtsamt att ta del av i nyhetsrapporteringen. Det är svårt att fatta att omvärlden inte reagerar mer kraftfullt mot denna stat. Har du själv blivit beskylld för att vara antisemit? Hälsningar Susanne K
Cecilia Uddén: Det som skett i Gaza under kriget går inte att försvara. Men att jämföra det med Förintelsen anser jag är anti-semitism.
José Antonio: Har du någonsin fruktat för ditt liv under din tid i Palestina? Har du varit med i de livsfarliga situationerna som de vanliga palestinierna upplever varje dag?
Cecilia Uddén: Jag har varit rädd många gånger, men jag har aldrig varit med om en direkt livshotande situation och har svårt att leva mig in i hur gazaborna verkligen hade det under kriget.
Berra: Kan du se någon lösning på Israel-Palestinakonflikten?
Cecilia Uddén: Givetvis finns det en lösning. Under 90-talet var man nära att förverkliga idén om en tvåstatslösning. Men sedan dess har det mesta gått fel.
Moderator: Tack för alla frågor! Och tack till Cecilia Uddén som svarat. Nu är chatten avslutad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".