Azerbajdzjans president kan sitta längre

Azerbajdzjan folkomröstar i dag om en rad förändringar av landets konstitution. Framför allt vill landets politiska ledning slopa begränsningen att presidenten bara kan sitta i två mandatperioder.

Det främsta argumentet för att ändra Azerbajdzjans konstitution är att det är odemokratiskt att folket inte har rätt att välja en person som redan suttit tio år som president.

Oppositionsgrupper i landet uppmanar människor att stanna hemma i dag och inte stödja det de ser som ett sätt för den sittande presidenten Ilham Aliev att förbli Azerbajdzjans statschef livet ut och samtidigt stärka regimens kontroll av samhället.

Aliev valdes i presidentvalet i höstas till en andra femårig mandatperiod i den oljerika före detta sovjetrepubliken vid Kaspiska havet. Det betyder att han enligt den nuvarande konstitutionen inte har möjlighet att kandidera vid nästa val.

Ilham Alievs pappa Heydar Aliev var landets president i tio år fram till sin död 2003 när sonen tog över. Om dagens folkomröstning godkänner förändringarna av konstitutionen väntas klanen Aliev behålla sitt starka grepp om Azerbajdzjan för lång tid framåt.

Förutom omvärldens intresse i Azerbajdzjans olje- och naturgasutvinning har landet ett geopolitiskt strategiskt läge med Ryssland i norr, Iran i söder och Kaspiska havskusten som en potentiellt viktig transportled från Centralasien.

Dessutom har Azerbajdzjan nära band till Turkiet och ses av EU som en nyckel till att utveckla nya vägar för olje- och gasleveranser till unionen.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista