Fritzls advokat Rudolf Mayer.

Dotterns vittnesmål fick Fritzl att erkänna

Det var vittnesmålet från dottern, som Josef Fritzl plågat under 24 år, som fick honom att ändra sig, och erkänna sig helt skyldig till allt som han har åtalats för. Det sa hans advokat Rudolf Mayer efter dagens förhandlingar.

– Först när han sett videoförhöret med dottern insåg han vad hon känt. Det var det som ledde till det här fullständiga erkännandet, säger Josef Fritzls advokat Rudolf Mayer.

Advokaten har berättat att han inte själv visste att Fritzl skulle avlägga sin bekännelse. Han visste bara att Fritzl hade tagit starkt intryck av dotterns vittnesmål.

I dag var första dan sen processen började i måndag som Josef Fritzl inte dolde sitt ansikte när han kom in i rättssalen. Han begärde direkt ordet och erkände alla åtalspunkterna, inklusive mord, vilket alltså gäller en baby född 1996 i källarhålan under huset i Amstetten.

Barnet föddes med syrebrist och dog sedan Fritzl underlåtit att ta det till läkare – mord, enligt åklagarens uppfattning.

En österrikisk straffrättsexpert anser att Fritzls bekännelse på den punkten inte är fullständig. Fritzl sa: ”Jag borde ha förstått att babyn inte var frisk...”, att han alltså inte var medveten om risken att barnet skulle dö.

Den insikten hade krävts för att det skulle kunna räknas som mord, enligt straffrättsexperten. Rättens talesman sa på presskonferensen att Fritzl avgett fullständig bekännelse.

I morgon väntar slutpläderingar i målet mot Josef Fritzl, och sedan ska lekmannajuryn avgöra om han är skyldig eller oskyldig på de sex åtalspunkterna. Det är sedan domaren som fastställer påföljden. Maxstraffet för mord i Österrike är livstids fängelse.

Psykiatern som gjort utredningen om Fritzls psykiska status har yrkat på att han kommer till en ”anstalt för själsligt abnorma personer”, som det kallas i Österrike.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".