Ekonomi tema för EU-toppmöte

Idag torsdag träffas EU:s regeringar för ett toppmöte. Den ekonomiska krisen är det ämne som väntas dominera förhandlingarna.

Sätt ihop sju bokstäver och ni får toppmötets absolut viktigaste fråga: ekonomi.

Den, också med historiska mått, gigantiska krisen kommer helt att prägla överlämningarna. Det gäller mötet mellan statsministrar, det gäller överläggningarna mellan finansministrarna och till en del också utrikesministrarna.

I december slog regeringarna med allvarlig min och bestämdhet i blick fast att unionen ska satsa fem miljarder euro på bland annat investeringar i energi och bredband.

Men sedan har minerna inte varit lika bestämda. För regeringarna har haft olika åsikter om mer exakt till vilka projekt pengarna ska gå. Här kommer nya försök att komma till skott och fatta beslut.

En annan viktig fråga är hur stora satsningar som egentligen behövs för att linda krisen. USA har ju tryckt på EU att pumpa in mer pengar för att kickstarta ekonomierna.

Unionen har hållit emot, men det kan bli diskussion. För britterna, som ju har historiskt goda band till USA, har antytt att de förstår de amerikanska synpunkterna. Men förhandstipsen är att unionen står fast vid sitt nej till de amerikanska signalerna.

Det kan också bli litet peka finger och litet fy-skam. För mer än hälften av unionens medlemsländer ser ut att ha för stora budgetunderskott. Här kommer regeringscheferna att betona hur viktigt det är staterna inte gör av med för mycket pengar.

Kris och ekonomi, där är toppmötet i tre ord.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista