Kinesisk kustbevakning till Spratleyöarna

Kina överväger att skicka fler patrullbåtar till en omtvistad ö-grupp mellan Vietnam och Filippinerna. Kina markerar därmed allt tydligare sina anspråk i det strategiskt viktiga havsområdet kring Sydkinesiska sjön.

Kina visar allt tydligare sitt intresse av de så kallade Spratly-öarna. På ytan handlar det om en fiskekonflikt och Kina har skickat sitt största kustbevakningsfartyg till ögruppen för att eskortera kinesiska fiskebåtar.

Kina överväger nu att bygga om flera äldre militärfartyg till kustbevakningsfartyg, något som signalerar att det handlar om så mycket mer än fiske.

Ett antal länder gör anspråk på Spratly-öarna.

Filippinerna stiftade nyligen en lag som säger att delar av ögruppen tillhör landets territorum, vilket lett till en konflikt med Kina.

Även Malaysia har markerat sitt intresse av ögruppen.

Vattnen kring öarna är fiskerikt, men det finns också olja och gas i området, som gör det attraktivt.

För Kinas del handlar det också om att kontrollera av världens viktigaste farleder för att försäkra sig om olja och andra nödvändiga varor.

Dessutom är vattnen viktiga för Kina på grund av Taiwan-konflikten.

Ön Taiwan är i praktiken självständig och skyddas av försvarsgarantier från USA, men Kina har aldrig gett upp sitt krav på att Taiwan ska vara en del av Kina.

Spratly-öarna är inte den enda kontroversiella ögrupp som skapar konflikt mellan Kina och grannländerna. Sedan andra världskriget har Kina och Japan konkurrerat om de så kallade Diaoyutai eller Senkaku-öarna.

De senaste veckorna har Kina dessutom hamnat i dispyt med USA efter att kinesiska fartyg försökte mota iväg ett amerikanskt militärfartyg, som undersökte vattnen inte långt från den kinesiska ö-provinsen Hainan, där Kina håller på att bygga en ny bas för atomubåtar.

Kinas militära upprustning och framstötar till havs följs nu noga av grannländerna och USA.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista