Frankrike

Mer än en miljon väntas demonstrera

I Frankrike manar de fackliga organisationerna för andra gången på ett par månader till generalstrejk i eftermiddag, i protest mot hur president Nicolas Sarkozy hanterar den ekonomiska krisen.

En av dom som tänker strejka är frisören Isabelle Wingender i Strasbourg. Arbetarna måste stå upp för köpkraften och jobben. Det är väldigt viktigt för vår överlevnad, säger hon.

På frågan om hon själv kommer att strejka i eftermiddag kommer svaret snabbt.

– Absolut. Ju fler vi blir desto bättre, säger Isabelle Wingender.

213 demonstrationer planeras över hela Frankrike i dag, vilket är fler än under den landsomfattande storstrejken den 29 januari. Då protesterade mellan en och 2,5 miljoner personer. I eftermiddag väntar facket en ännu större uppslutning.

Återigen kommer privatanställda och anställda inom den offentliga sektorn att gå hand i hand i demonstrationstågen och protestera mot otrygga anställningar och uppsägningar och för höjda löner och ökad köpkraft.

En hel del har hänt sedan den förra strejken. Nicolas Sarkozy tog till sig av folkets protester och lanserade bland annat ett stödpaket på knappt tre miljarder euro till landets låginkomsttagare. M

en facken låter sig inte nöjas. De kräver att regeringen gör mer för löntagarna, bland annat genom att höja lönerna för de som tjänar minst, och tar krafttag mot arbetslösheten som ökar i rekordtakt.

Det franska folket står bakom de strejkande. Tre av fyra fransmän stödjer dagens strejk, enligt en färsk undersökning.

Anja Sahlberg, Strasbourg
anja.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista