Världens största demokrati

Det ligger mycket i ett råd från min gamle vän, den jugoslaviske författaren Danilo Kis som tyvärr rökte ihjäl sig: ”Skriv inte artiklar om länder du besökt som turist”.

Nu var faktiskt mitt besök i Indien, det första på 30 år, en blandning av arbets- och turistresa så jag tänkte inleda mitt bloggande med några ord om vad som ibland brukar kallas för Världens största demokrati.

Den som levt i diktatur – och jag råkar nog vara den svenske journalist som har levt längst i diktaturer – vet att skillnaden mellan en demokrati och en diktatur är lika stor som mellan favoritfåtöljen och elektriska stolen. Indien är ett land med stora problem men det måste erkännas att sett i sitt geografiska sammanhang är det en enorm skillnad mellan Indien och grannländerna.

Länderna runt Indien är uteslutande militärdiktaturer eller ytterst bräckliga demokratier (Pakistan, Bangladesh och Burma), i inbördeskrig (Afghanistan och Sri Lanka) eller kommunistiska diktaturer (Kina och Nepal). Med sådana grannländer är det för mig lika självklart att känna sympati för Indien som att stödja Israel, också sin regions enda demokrati.

Indien, denna förbundsrepublik på 1,1 miljoner invånare, är ett konglomerat av språk, religioner och kulturer, man skulle kunna säga ett EU före EU.

En vecka i Bombay var en fullständigt omtumlande erfarenhet. Patrick V., den ende svensk som arbetar i Bollywood, guidade mig runt i Film City i sin elbil. När jag uttryckte min förvåning skrattade han bara och sa: Varför skulle jag inte ha elbil när Indien reser ut i rymden?

Det är nyttigt att få sina vanförställningar rubbade. Heja Indien!

PS Nästa gång ska jag blogga om något i mitt eget bevakningsområde men den som vill veta mer om mina intryck från Indien kan läsa min krönika i Länstidningen, Östersund www.ltz.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista