Fritzl avtjänar livstid på specialfängelse

Josef Fritzl är skyldig till de brott han åtalats för. Det har juryn i rättegången i Österrike kommit fram till. Han döms till livstid i ett specialfängelse med rättspsykiatisk vård, meddelar domstolen.

Lekmannajuryn i domstolen i S:t Pölten i Österrike var enig.

De åtta jurymedlemmarna finner Josef Fritzl skyldig på alla sex åtalspunkterna: mord, slaveri, våldtäkt, incest, hot och olaga frihetsberövande.

I 24 år höll han sin dotter fången under familjens hus i Amstetten, där hon också födde sju barn, som han var far till. Tre av barnen höll han också fångna under huset.

Det är mordet på ett barn som föddes i källarhålan 1996, som nu ger honom livstidsstraff.

Fritzl underlät att ta barnet till läkare, fast han, enligt juryn, insett att barnets liv var hotat.

Livstidsdom innebär för Josef Fritzl troligen att han verkligen också blir inlåst för resten av livet.

Den pyskiatriska utredning, som domstolen haft att ta ställning till, hävdar att Fritzl är fortsatt farlig om han skulle släppas fri i framtiden. Själv uttrycker han det i utredningen som att ”Jag är född till våldtäkter”.

Efter slutpläderingarna i dag sa Josef Fritzl att han ångrar sig från djupet av sitt hjärta. Det tolkades av många bedömare i i målet som att han försökte uppnå ett mildare straff.

Domen vinner nu laga kraft på tisdag i nästa vecka. Något överklagande blir det inte från Fritzls sida, enligt hans advokat Rudolf Mayer.

– Domen var en logisk konsekvens av hans bekännelse, sa advokaten till reportrar utanför domstolen. Jag hade räknat med den här domen, sa advokaten också.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista