EU toppmöte

EU:s kassakistor hålls stängda

EU:s toppmöte avslutas på fredagen, men redan på torsdagskvällen stod det klart att det är budgetdisciplin som gäller.

EU-länderna tycks ovanligt samspelta den här gången. Det är inte rätt medicin att nu pumpa in mer pengar i de krisande ekonomierna. Tvärtom finns det många som menar att det skulle motverka sina syften. Budgetunderskotten kan öka och räntorna stiga, vilket kan ställa till med större skada.

Dessutom har de krispaket som EU redan bestämt sig för långtifrån hunnit få någon effekt. Det vore, var andemeningen, som att öka gasen när man kör bil utan att veta vilken hastighet man har.

EU-linjen kan leda till motsättningar när unionens företrädare åker till G20-mötet i London den 2 april. USA har legat på om mer satsningar i de viktiga marknader som EU utgör. Tummen ner här kan leda till motsättningar vid en av de första träffarna av dignitet mellan EU och USA:s nya Obama-regering. Det är också lite ovant att USA därmed hamnar på samma linje som facken i Europa.

Även om kassakistorna hålls stängda så här långt är ändå nycklarna framplockade. Det finns tunga länder inom unionen, till exempel Tyskland, som säger att om krisen blir stor i exempelvis Östeuropa så kan mycket väl stödpengar plockas fram.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista